Nieuwbouw Nieuws

Welke hypotheek als jij je eerste huis koopt?

28-09-2022

Ondanks de moeilijke woningmarkt voor starters is het toch mogelijk om een huis te kopen. Koop jij je eerste woning dan is een startershypotheek de uitkomst als er voldoende inkomen en eigen geld aanwezig is. Je eerste huis kopen met een startershypotheek betekent:

1. Taxatiewaarde woning weten

2. Niet te veel bieden

3. Voldoende eigen geld hebben voor de kosten koper

4. Goedkoopste bank kiezen met de laagste rente

Eerste hypotheek afsluiten

Wil jij je eerste hypotheek afsluiten ga dan eerst na wat je kan lenen. Weet dat je met de laagste hypotheekrente de meeste startershypotheek kan krijgen. Hoe lager de hypotheeklasten hoe meer hypotheek je krijgt als starter. Als starter kan je niet zo maar alles bieden wat je wil. Denk er aan dat je nooit meer mag lenen dan de taxatiewaarde van het huis. Je eerste huis kopen als starter betekent alle cijfers kennen.

Blijkt achteraf de taxatiewaarde lager te zijn dan je had verwacht dan heb je eigen geld nodig. Je maximale startershypotheek mag namelijk nooit meer zijn dan de marktwaarde. Heb je dus te veel geboden dan moet je zelf met eigen geld het verschil bijbetalen in de hypotheek. Te veel bieden boven de marktwaarde betekent dus eigen geld nodig. Ben jij doorstromer dan heb je meestal overwaarde en dan kan je het met deze overwaarde betalen. Startende huizenkopers kunnen dit niet.

Kosten koper meefinancieren in startershypotheek

Hoewel weinig hypotheekadviseurs hier gebruik van maken is het mogelijk om de kosten koper soms mee te financieren. Koop je een woning onder de marktwaarde aan? Dan is het mogelijk om het verschil tussen de koopsom en de taxatiewaarde mee te financieren in de hypotheek. Niet alle banken doen dit. Vraag aan je hypotheekadviseur bij welke banken je meer kan lenen dan de koopsom. Een startershypotheek voor je eerste huis is vaak aantrekkelijk.

Laagste hypotheekrente zoeken

Zoek altijd de bank op met de laagste hypotheekrente. Hoe lager de rente des te meer kan je lenen. Soms kan het verschil wel € 45.000,- bedragen. Met het berekenen van de maximale startershypotheek is het zo dat je een bepaald bedrag mag verwonen. Hoe lager de maandlasten hoe meer je dus aan startershypotheek kan krijgen. Lukt het niet om een startershypotheek te krijgen dan is er nog een mogelijkheid om een woning te kopen.

Huis kopen met vrienden of ouders

Een huis kopen met ouders is een van de meest geregelde hypotheken. Lexwonen is een van de weinig hypotheekadviseurs die hypotheken regelt tot 4 personen. Het voordeel van kopen met vrienden of met ouders is dat er veel meer inkomen is. Met 4 keer modaal inkomen kan je nu al bijna voor 1 miljoen euro aan hypotheek krijgen.

Samen met vrienden of ouders een huis kopen betekent dat er ook voldoende spaargeld aanwezig is om de kosten koper mee te betalen. Koop je met 4 personen een woning en iemand heeft in het verleden een hypotheek gehad? De hypotheekrente is dan niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Overwaarde gebruiken in 4 persoons hypotheek

Koop je samen met je ouders een huis en hebben je ouders op dit moment een eigen woning? De overwaarde van ouders kan ook gebruikt worden in de gezamenlijke hypotheek. Wel is het belangrijk dat de notaris ieders inbreng beschrijft. Wordt de woning ooit verkocht dan wordt de hypotheek eerst afgelost. Daarna krijgt een ieder zijn eigen inbreng eerst terug. Wat vervolgens overblijft is de zuivere overwaarde.

Starters hebben geen overwaarde van de eerste woning en kunnen dus nooit veel lenen. Met 4 starters een huis kopen is een uitkomst. Door de hoge huurprijzen gebeurd het nu regelmatig dat ouders en kinderen samen hun eerste eigen huis kopen. Met het pensioeninkomen van ouders en het inkomen van eigen kind is het mogelijk om samen een woning te kopen.

Bron: van 28-09-2022