Nieuwbouw Nieuws

Nieuwbouwwoning financieren

17-10-2022

Het kopen van een nieuwbouwwoning is aantrekkelijk omdat vrijwel iedere nieuwe woning van de laatste innovaties is voorzien. Zo zijn een groot aantal nieuwe woningen ‘nul-op-de-meter’. Dit betekent dat je nauwelijks energie verbruikt. Daarnaast is de bouwkwaliteit doorgaans beter, aangezien we heel wat beter weten hoe we woningen moeten bouwen dan honderd jaar geleden.

Ben je van plan om een nieuwbouwwoning te kopen en benieuwd naar de mogelijkheden om dit te financieren? Dan ontdek je in dit artikel precies de informatie die je nodig hebt.

Soorten hypotheek voor nieuwbouwwoning

Een lening voor je woning sluit je meestal af in de vorm van een hypotheek.  Hypotheken verschillen van elkaar in de wijze waarop je de lening, je hypotheek, aflost. Ieder type hypotheek heeft een unieke structuur wat invloed heeft op de maandelijkse aflossingen, rente en termijnen.

Alhoewel lang niet iedere hypotheek even populair is, komen de volgende soorten in Nederland voor:



-      Annuïteiten

-      Lineair

-      Aflossingsvrij

-      Bankspaarhypotheek

-      Spaarhypotheek

-      Beleggingshypotheek

-      Hybride

-      Levenhypotheek

-      Verhuurhypotheek



De eerste drie soorten, annuïteiten, lineair en aflossingsvrij zijn veruit het populairst. Sommige andere soorten komen vrijwel niet meer voor of zijn alleen voor de zakelijke markt weggelegd.

Welke hypotheek voor nieuwbouwwoning past bij jou?

Als je onder de 50 jaar bent wordt doorgaans een annuïteitenhypotheek aanbevolen. Deze hypotheek begint met een hoog maandbedrag en bouwt naarmate je aflost het maandbedrag af. Dat is fijn, want over het openstaande bedrag wordt je rente berekend. Je bent uiteindelijk goedkoper uit wanneer je in het begin van je aflossingsperiode meer aflost.

Een lineaire hypotheek hanteert een vast maandelijks bedrag dat je aflost. Je begint dus als het ware op het gemiddelde bedrag, waardoor je uiteindelijk net wat meer rente moet betalen dan bij een annuïteitenhypotheek.

Een aflossingsvrije hypotheek wordt in Nederland steeds minder aanbevolen. Het is zelfs bij een aantal instanties niet mogelijk om dit type hypotheek af te sluiten. Bij een aflossingsvrije hypotheek hoef je de waarde van de woning niet af te lossen. Je hoeft alleen de rente te betalen die op dat moment van kracht is. Bij een nieuwe aflossingsvrije hypotheek kom je overigens niet meer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Als de hypotheekrente stijgt, is dit dan ook een dure hypotheek. Tegenwoordig zijn de meeste aflossingsvrije hypotheken voor een deel aflossingsvrij. Dat betekent dat je gedurende de looptijd al wel een deel van je hypotheek aflost.

De kosten voor een eventuele verbouwing kun je, indien dit binnen je maximale hypotheek past, meenemen in je hypotheek. Dit wordt ook wel een bouwdepot genoemd. Voor een eventuele extra verbouwing kun je altijd terugvallen op een alternatief als een persoonlijke lening. Dit is vaak een aanzienlijk sneller alternatief dan een extra bouwdepot omdat dit doorgaans niet binnen een korte periode na je eerste depot mogelijk is. Daarnaast is een persoonlijke lening aanvragen zo gedaan. Bij de meeste geldverstrekkers heb je binnen korte tijd de benodigde gegevens aangeleverd. Veelal heb je binnen enkele dagen de benodigde extra financiering al tot je beschikking!



 

Bron: van 17-10-2022