Nieuwbouw Nieuws

Vijf manieren om beter te slapen

18-10-2022

Soms moet je even wennen wanneer je in een nieuw huis slaapt. Toch blijft het bij sommige mensen niet bij ‘even’ en slapen ze slecht. Voor je gezondheid is dit allesbehalve positief en ook je humeur zal er niet beter van worden. Hieronder vind je vijf manieren die jouw nachtrust ten goede kunnen komen.

Laat geen licht binnen

Ons bioritme is zo ingesteld dat we bij de zonsondergang langzaamaan moe worden. Hoe donkerder een omgeving, hoe beter we moe worden en blijven. Daarom is een donkere slaapkamer heel belangrijk. Door te kiezen voor de juiste raambekleding weer je lichtinval zoals straatlantaarns of een volle maan. Kies in de slaapkamers altijd voor verduisterende gordijnen en probeer ervoor te zorgen dat er geen kier is waar alsnog licht doorheen komt.

Blijft het lastig om het licht uit je slaapkamer te weren? Koop dan een slaapmasker. Hiermee zorg je voor een betere nachtrust, heb je geen licht meer en veel slaapmaskers helpen ook tegen hoofdpijn en migraine. Het beste slaapmasker vind je bij De expert Wooninformatie.nl. Het is trouwens ook belangrijk om voor het slapen gaan licht te ontwijken.

Vermijd kunstlicht voor het slapengaan

Beeldschermen bieden ons enorm veel, maar geen betere nachtrust. Door het blauwe licht wordt het bioritme verstoort. Daarom kun je het beste om een uur voordat je gaat slapen nog even een wandeling te maken, een gesprek voeren onder het genot van een theetje of een boek lezen. Vermijd in ieder geval de tv, smartphone en tablet.

Een gezond slaapklimaat

Liggen zweten in je bed is niet fijn, maar ook rillend van de kou onder je dekbed liggen is niet bevorderlijk. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een fijne temperatuur in de slaapkamer. De meeste mensen vinden zo’n 18 graden perfect om in te slapen. ’s Zomers kun je daarvoor gebruik maken van een open raam ’s nachts, of een ventilator of airco. ’s Winters is het juist verstandiger om overdag je raam open te zetten om de boel goed te ventileren. Om de koude nachten tegen te gaan kun je gebruik maken van een lekker dik winterdekbed, een warme pyjama of een elektrische deken.

Ventileren van de slaapkamer is heel belangrijk. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. ’s Nachts verlies je door transpireren en uitademen flink wat vocht wat zich vervolgens ophoopt in je matras en de slaapkamer. Zorg er daarom voor dat je zowel ’s zomers als ’s winters lekkere frisse lucht binnenlaat.

Zorg voor een ontspannen geur

Wanneer we de deur uitgaan spuiten we snel een parfummetje op, maar ook bij het slapengaan kan parfum helpen. Spieren ontspannen eerder en je vermindert stress wanneer je een fijne geur ruikt. Overigens kun je ook bedparfum aanschaffen. Dit spray je op bijvoorbeeld het dekbed of het kussen. Wanneer je echt moeite hebt met in slaap vallen, kun je een geurtje gebruiken met salie, Romeinse kamille en bergamot. Romeinse kamille werkt rustgevend en kalmerend. Salie vermindert rusteloosheid en bergamot is hartslag- en bloeddrukverlagend. .

Bron: van 18-10-2022