Nieuwbouw Nieuws

Bespaar geld en moeite met een waterontharder

04-11-2022

Op de meeste plekken in Nederland zit er veel kalk in het water. Dat zorgt voor allerlei verschillende ongemakkelijke situaties want dit kalk zet zich af op alle plekken waar het water langs stroomt. Kalkrijk water wordt ook wel hard water genoemd omdat er dus allerlei mineralen inzitten. Deze verminderen de werking van schoonmaakmiddelen en verlagen de levensduur van alle apparaten die met water werken zoals wasmachines, vaatwassers en waterkokers. Elke keer dat je kraanwater door een leiding stroomt, of in druppeltjes opdroogt op een muur, blijft er een klein laagje kalk achter. Dit hoopt zich na verloop van tijd op waardoor er problemen kunnen ontstaan. Een waterontharder van Omega helpt je om deze problemen te voorkomen.

Wat doet een waterontharder?

Een water ontharder zorgt ervoor dat het grootste gedeelte van het calcium en magnesium aan je leidingwater wordt onttrokken voor het zich in je huis verspreidt. Daardoor is het water dat uit alle kranen komt per definitie zacht. Het eerste voordeel daarvan, wat je op zult merken, is dat je water beter smaakt. Ook je huid zal er blij mee zijn want die droogt een stuk minder uit als je doucht met zacht water. Je hoeft daarnaast geen kalkaanslag meer te verwijderen in je badkamer en keuken. Verder bespaar je na verloop van tijd behoorlijk wat geld. Je hoeft namelijk minder wasmiddel en schoonmaakmiddelen te gebruiken en je witgoed machines gaan tot wel 50% langer mee.

Hoe werkt een waterontharder?

Een water ontharder werkt op basis van korrels kunsthars. Deze zijn zo geladen dat ze de calcium en magnesium ionen uit het water binden. Je moet een waterontharder van tijd tot tijd reinigen met een zoutoplossing. Dat zorgt ervoor dat de harskorrels de opgenomen ionen loslaten en daardoor opnieuw opgeladen worden. Na de reiniging kunnen ze er weer een tijdje tegenaan. De wateronthardingssystemen van Omega bevatten een computer die in de gaten houdt wanneer het tijd is om te reinigen. Deze kun je naar eigen wens instellen zodat dit reinigingsproces plaatsvindt op een moment waarop je geen water nodig hebt.

Hoe onderhoud ik een waterontharder?

Het onderhoud van een waterontharder is afhankelijk van het model. Als je een machine hebt zonder computer dan moet je deze zelf in de gaten houden. Wanneer het tijd is om te reinigen stel je dat handmatig in. Dat heeft een aantal nadelen want je moet goed opletten en aanwezig zijn om het reinigingsproces te starten. Daarom worden door marktleiders zoals Omega eigenlijk alleen nog slimme waterontharders verkocht. Bij deze machines hoef je er enkel voor te zorgen dat er genoeg reinigingszout aanwezig is. Dan zorgt de machine er zelf voor dat er op tijd gereinigd wordt. De water ontharder geeft het aan als er zout tekort is. Als je af en toe checkt of alles nog in orde is kan er dus niets mis gaan.

Bron: van 04-11-2022