Nieuwbouw Nieuws

Startershypotheek of kopen met 4 personen

29-11-2022

Op dit moment is het erg interessant om een startershypotheek af te sluiten. Zoekt u als startende huizenzoeker alleen of samen met partner een huis? Er zijn tegenwoordig mogelijkheden om de hypotheek af te lossen in 40 jaar. Uw maandlasten worden laag omdat u 10 jaar langer mag aflossen. Afhankelijk van de hypotheekhoogte kan u dit € 150.- tot ongeveer € 500,- per maand schelen.

Het is belangrijk dat het voor iedereen de eerste hypotheek betreft. Gezien de woningprijzen is het al moeilijk genoeg om te kunnen kopen. Heeft u een huis gevonden dan is het fijn dat u weet dat de maandlasten voor een starter laag zijn. Helaas komt de huizenmarkt niet op gang. De beloofde 100.000 woningen door politiek Den Haag zal ook in 2023 lastig te halen zijn.

Starters kunnen moeilijk kopen

Sinds 2019 is het al lastig voor startende huizenzoekers om een woning te kopen. In het begin was spaargeld tot € 100.000,- belangrijk om te kunnen kopen. Sinds april 2022 loopt de hypotheekrente zo hoog op dat een huis kopen duur wordt. Hoe hoger de rente des te minder hypotheek is er mogelijk. Verwachtingen voor 2023 en 2024 zijn dat de hypotheekrentes dalen waardoor u weer meer kan lenen. U mag dit geen voordeel noemen omdat u dan weer met 300 man op één huis staat te bieden. Overbieden wordt dan weer de norm en dat betekent dat er weer veel eigen geld nodig is. Ongeacht het inkomen van starters, de maximale hypotheek die u kan krijgen, mag nooit hoger zijn dan taxatiewaarde.

Starters koop met 4 personen

Lukt het u niet om als starter een huis te kopen? Weet dat een huis kopen samen met ouders, vrienden of kennissen tot 4 personen tot de mogelijkheden behoort. Samen met ouders een huis kopen gebeurd dagelijks en is één van de meest aangevraagde hypotheken sinds 2021. In 2023 en 2024 verwachten wij dat hypotheken met 4 personen de meest aangevraagde hypotheken zullen zijn.

Koop je met 4 personen een woning dan moet je ook met zijn allen in dat huis wonen en ingeschreven staan. Vraag altijd vooraf aan de gemeente of het samenwonen met 4 personen is toegestaan. Huis kopen met ouders of familieleden komt steeds vaker voor omdat het voor starters bijna onmogelijk wordt om te kopen.

Samen kopen kan tot 1 miljoen euro

Samen met anderen een huis kopen kan veilig tot 1 miljoen euro. De acceptatievoorwaarden zijn boven de miljoen lastig. Wij adviseren altijd onder de miljoen euro samen een huis te kopen.

Bron: van 29-11-2022