Nieuwbouw Nieuws

Goedkoop en snel isoleren met spouwmuurisolatie

06-12-2022

Een van de meest betaalbare en effectieve manieren om een woning te isoleren, is middels spouwmuurisolatie. Bij spouwmuur isolatie hoef je daarnaast ook niet lang in de rommel te zitten omdat dit veelal niet langer dan een dagdeel kost. Op basis van de huidige energieprijzen kan de besparing oplopen tot wel 1.800 euro voor een vrijstaande woning en 550 euro voor een tussenwoning. We hebben de belangrijkste informatie over spouwmuurisolatie voor je op een rij gezet.

Zelf je spouwmuur isoleren? Dat is alleen door een specialist mogelijk

Diverse energiebesparende maatregelen kun je, mits je handig bent, zelf uitvoeren. Het isoleren van de spouwmuur is hier een uitzondering op. Alleen een professioneel bedrijf dat van de juiste apparatuur in bezit is, is in staat om jouw spouwmuur te isoleren. Doordat het isolatiemateriaal vanaf de buitenmuur in de spouw gespoten wordt, heb je echter geen seconde last van de vakman. Natuurlijk is het wel zo leuk als je een kopje koffie geeft!

Verschillende subsidies voor spouwmuurisolatie

De kosten van spouwmuurisolatie zijn in vergelijking met veel andere energiebesparende maatregelen laag. Om het isoleren van de spouw nog aantrekkelijker te maken, zijn er meerdere subsidies beschikbaar. Zo kun je vanuit de SEEH-subsidie tot wel 30 procent van de kosten ontvangen. Om de volle 30 procent te ontvangen, dien je wel naast spouwmuurisolatie ook nog een andere energiebesparende maatregel te nemen. Als je alleen voor spouwmuurisolatie de subsidie wilt gebruiken, krijg je 15 procent van de kosten terug.

Lenen kan ook

Er zijn twee directe manieren om een lening voor spouwmuurisolatie te krijgen. De meest gekozen manier is door direct bij de aankoop van een woning de kosten voor spouwmuurisolatie mee te financieren in de hypotheek. Veel woningkopers weten niet dat het mogelijk is om tot zes procent extra hypotheek te krijgen voor energiebesparende maatregelen. Dit heeft dus geen invloed op de directe maximale hypotheek.

Een andere optie om het isoleren van de spouwmuur te bekostigen is door het afsluiten van een energiebespaarlening. Dit is een lening vanuit de overheid met zeer gunstige voorwaarden, zoals een lage rente en lange terugbetaaltijd.

Hoe weet je eigenlijk of je een spouwmuur hebt?

De meeste huizen die na 1920 gebouwd zijn, hebben een spouwmuur. Toch kan het voorkomen dat het twijfelachtig is of een huis wel een spouwmuur heeft. Een handige manier om te achterhalen of jouw huis voorzien is van een spouw, is door de dikte van je muur te meten. Een buitenmuur die dikker dan 24 centimeter is, heeft meestal een spouw.

De perfecte isolatie om mee te starten

Het is dus niet voor niets dat spouwmuurisolatie de meest toegepaste vorm van isolatie is. Het is makkelijk, snel en betaalbaar. Daarnaast levert het al snel honderden zo niet duizenden euro’s aan besparingen op. Vooral bij de huidige energieprijzen kun je de investering in spouwmuurisolatie binnen enkele jaren al terugverdienen. Je doet er dus goed aan om voor spouwmuurisolatie te kiezen!

Bron: van 06-12-2022