Nieuwbouw Nieuws

Welke boeidelen zijn geschikt voor jouw project? Lees het hier

19-12-2022

Wat zijn boeidelen en welke opties heb je? Boeidelen zijn onmisbaar voor je huis, garage, schuur of overkapping als je het binnen droog wilt houden. Een boeideel kent veel verschillende namen, zoals boeistrook, boeiboord, dakrandpanelen, dakrandafwerking of windveren, maar met alle benamingen wordt hetzelfde bedoeld.

Boeidelen zijn in verschillende materialen verkrijgbaar en elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en eigenschappen. Maar welke is nu de juiste voor jouw huis, schuur of overkapping? Je leest het in dit artikel.

Wat zijn boeidelen?

Van oorsprong worden een boeidelen ook wel windveren genoemd en werden ze vooral van hout gemaakt. Tegenwoordig zijn boeidelen van verschillende materialen gemaakt maar alle hebben in principe dezelfde functie: ze bepalen het (mooie) aanzicht van uw woning, schuur of overkapping en tegelijkertijd beschermen ze tegen extreme weersinvloeden zoals wind, regen en sneeuw.

Dit doen ze door de open uiteinden van daken en afkappingen af te sluiten, waardoor wind en vocht niet naar binnen kunnen komen. Zo bieden ze de eerste bescherming tegen kou en water van buitenaf en hebben ze een isolerende werking. Door vocht buiten te houden voorkomen ze bovendien dat hout en andere materialen van het dak gaan rotten.

Waarom boeidelen gebruiken?

Boeidelen gebruiken rondom je huis heeft verschillende voordelen en functies. Op de eerste plaats zorgen boeidelen ervoor dat je huis netjes en strak afgewerkt lijkt. Plaats je boeidelen om je bedrijfspand, dan dragen de boeiboorden, mits gekozen in de juiste kleur, ook bij aan je huisstijl en daarmee jouw merk of bedrijfsnaam.

Maar boeidelen hebben meer dan enkel een visuele functie. Ze beschermen je gebouw tegen de verschillende weersinvloeden, wat op zijn beurt de volgende twee voordelen heeft:

1. Je voorkomt onnodige onderhoudskosten

2. Binnenshuis wordt warmte makkelijker vastgehouden

Alle reden dus om dakrandafwerking in de vorm van boeistroken te plaatsen en te onderhouden.

Onderhoud is erg belangrijk

Het laatste punt, onderhoud, verdient wat extra aandacht. Afhankelijk van het gekozen materiaal, waarover we hieronder meer vertellen, vergen de boeidelen in meer of mindere mate onderhoud.

Slecht onderhouden dakrandpanelen leiden uiteindelijk alsnog tot de reeds eerder besproken problemen. Kort gezegd kunnen we stellen dat houten boeidelen het meeste onderhoud vergen, en kunststof varianten het minste. Binnen de kunststof varianten zijn weer verschillende soorten te onderscheiden die weer in meer of mindere mate onderhoud nodig hebben.

Voor houten boeiboorden geldt dat je naast het schoonmaken ook eens in de zoveel tijd moet schilderen, terwijl het schoonmaken met een goede spons bij de meeste kunststof boeidelen voldoende is.

Verschillende soorten boeidelen

Boeidelen zijn dus in verschillende soorten en materialen te krijgen. Hieronder lichten we de meest voorkomende materialen toe en vertellen we wat de voor- dan wel nadelen zijn. Met deze informatie wordt de keuze voor het materiaal van jouw boeidelen makkelijk.

Hout

Hout is er in veel verschillende soorten en maten en dat geldt ook voor houten boeidelen. Omdat hout erg bewerkelijk materiaal is en omdat men vroeger nog geen kunststof had, zie je boeidelen van dit materiaal veel terug bij traditionele (oudere) huizen.

Het voordeel van dit materiaal is dat het traditioneel en klassiek oogt en dat het makkelijk te bewerken is. Het nadeel van houten dakrandafwerkingen is dat het veel onderhoud vergt. Het moet naast schoonmaken ook eens per ongeveer 5 jaar opnieuw worden geschilderd.

Multiplex

Multiplex boeiboorden vallen in principe onder de categorie hout, omdat deze boeiboorden opgebouwd zijn uit verschillende lagen hout. Meestal is betreft het berkenhout en bestaat een plaat uit tot wel 13 lagen. De gestapelde lagen worden samengebonden d.m.v. hars die wordt gehard onder hoge druk en temperatuur.

Het voordeel van deze platen is dat ze duurzaam zijn, mits gebruik wordt gemaakt van FSC gecertificeerd hout. Het is bovendien een relatief goedkope keuze. Doordat het in de basis nog steeds houten platen zijn, vergen ze wel het nodige onderhoud.

Tricoya

Tricoya boeidelen zijn eigenlijk geen soort, maar een merk. Echter omdat het zo’n sterk merk qua voordelen en eigenschappen, wordt het in de volksmond ook wel als soortnaam gebruikt. Tricoya boeiboorden zijn in de basis MDF platen, maar waarin ze verschillen met reguliere MDF platen is de speciale behandeling die ze hebben ondergaan.

De voordelen van de plaat zijn dat ze waterafstotend zijn, extreem duurzaam en worden geleverd met maar liefst 50 jaar garantie. Daarvoor betaal je wel een hoge prijs, waarmee ook meteen het nadeel is genoemd. Ook is het relatief zwaar.

HPL

HPL staat voor High Pressure Laminate en bestaat uit verschillende lagen kunststof en papierpulp die middels fenolhars en melaminehars onder hoge druk zijn samengeperst. Het eindresultaat is een zeer harde plaat die veel kras- en stootvaster zijn dan houten platen. De meest bekende HPL plaat is die van het merk Trespa, wat door de kwaliteit en daarmee populariteit ook wel als soortnaam wordt gezien.

HPL is een kunststof boeideel die bestand is tegen extreme weersomstandigheden, doordat het niet reageert, of in chemische termen oxideert, met vocht en zuurstof. Dit maakt ze dus perfect geschikt voor buitengebruik. Daarnaast zijn ze onderhoudsarm doordat ze schilderen niet nodig is en omdat ze makkelijk af te nemen zijn met een natte doek of spons. Het nadeel is dat dakrandpanelen van dit materiaal iets duurder zijn in vergelijking met hout.

Rockpanel

Rockpanel boeiboorden zijn gemaakt van basalt steenwol wat samengeperst wordt. Het staat ook wel bekend als het materiaal dat zo hard is als steen, maar zo bewerkelijk als hout. Het voordeel van deze platen laat zich dus al raden, namelijk dat het erg bewerkelijk is. Daarnaast is het net als HPL erg onderhoudsarm. Schilderen is dus niet nodig en schoonmaken kan gewoon met een natte doek en spons. Daarnaast zijn de platen relatief licht van gewicht, waardoor ze makkelijk te plaatsen zijn.

Net als HPL platen zijn Rockpanel platen vrij duur, echter als je dit afweegt tegen de levensduur valt dit weer mee.

De juiste boeidelen kiezen

Welke boeidelen voor jouw project of huis het beste zijn hangt dus onder andere af jouw voorkeuren, maar ook van je budget. Maal je niet om wat extra onderhoud en wil je goedkoper uit zijn, dan zijn houten varianten de juiste keus. Wil je onderhoudsvrije platen en heb je wat meer te besteden, dan heb je keuze uit verschillende kunststoffen boeidelen. Ook Rockpanel is dan een goede optie, helemaal omdat die licht(er) en makkelijk te bevestigen zijn.

Bron: van 19-12-2022