Nieuwbouw Nieuws

Aan de slag met de tuin bij je nieuwbouwwoning

02-01-2023

Heb jij recent een nieuwbouwhuis gekocht? Mogelijk wordt er nog gebouwd, of heb je hier onlangs de sleutel van in ontvangst mogen nemen. In beide gevallen breekt een intensieve periode van timmeren, zagen en verven aan. Doe je het merendeel van de werkzaamheden zelf, of besteed je zoveel mogelijk uit aan een externe aannemer? Voorafgaand aan het klussen in de nieuwbouwwoning is het zaak na te denken over de indeling van ruimtes, de kleuren en materialen die je er gebruikt en bijvoorbeeld aanvullende verduurzamende maatregelen. Populair is de combinatie van een nieuwbouwwoning met een groot aantal zonnepanelen op het dak; het HR++ isolatieglas wat in deze woningen standaard gebruikt wordt is immers al isolerend genoeg. Kijk niet alleen naar de binnenzijde van de nieuwbouwwoning, maar ook naar de tuin. Kies bijvoorbeeld voor een moderne overkapping aan huis! In dit artikel lees je meer over het aanpakken van de tuin bij een nieuwbouwhuis.

Maak een plattegrond voor de nieuwe tuin

Leuk aan de tuin bij een nieuwbouwwoning is de mogelijkheid deze geheel naar eigen smaak in te delen en in te richten. Kies je voor een moderne tuin, een klassieke Engelse tuin of ga je wellicht voor een landelijke stijl? Het heeft invloed op de materialen die je straks in de tuin wilt gebruiken. Combineer een groot gazon met een aantal borders en één of twee terrassen. Je kunt het terras van een Lamella overkapping voorzien, om hier een groot deel van het jaar te kunnen zitten.

Overkappingen zijn er in verschillende soorten

Wie voor een overkapping in de tuin kiest heeft keuze uit talloze modellen. Denk aan het verschil tussen een overkapping van hout en een glazen constructie in een aluminium frame. Het voordeel van een glazen overkapping is het gegeven, dat er maar weinig licht uit de woonkamer wordt ontnomen als de overkapping tegen een woning aan wordt geplaatst. Een houten overkapping kan de woonkamer donker maken. Naast een glazen- en houten overkapping is een lamellen overkapping tegenwoordig populair. Je kunt de stand van de lamellen aanpassen naar de stand van de zon.

Tuin afgraven en van verse aarde voorzien

Houd bij het inrichten van een tuin bij een nieuwbouwwoning rekening met het bouwafval wat je in de tuin tegenkomt. Denk aan schroeven, stukjes piepschuim en kleine brokken steen. Veel mensen kiezen er om deze reden voor om de tuin eerst grotendeels af te graven. Overigens doen zij dit niet alleen om bouwafval af te voeren, maar ook om bijvoorbeeld grote hopen zand weg te nemen uit de tuin. Nadat de tuin vlak en egaal gemaakt is, kun je deze van verse tuinaarde voorzien op plekken waar je een border of gazon wilt plaatsen.

Bron: van 02-01-2023