Nieuwbouw Nieuws

De gevolgen van een spouwmuur

16-01-2023

Het heeft een aantal gevolgen voor jouw woning om te kiezen voor een spouwmuur. Het is namelijk mogelijk om de waarde van jouw woning te laten stijgen. De spouwmuur is als een investering in het huis, waardoor de marktwaarde zal stijgen. Als je besluiten om de woning te verkopen dan is het mogelijk om hiermee meer geld binnen te krijgen. De verkoopprijs zal dus stijgen. Daarnaast bespaar je geld op de energierekening, als gevolg van betere isolatie wordt de warmte immers vastgehouden. Ten slotte lever je op actieve wijze een bijdrage aan het milieu. Wellicht dat je nog een vraag hebt, gerelateerd aan wat is een spouwmuur.

Isolatie

Door te kiezen voor isolatie bespaar je dus op je portemonnee, terwijl je tevens een bijdrage levert aan het milieu. Het is dus gunstig op verschillende manieren om te kiezen voor het isoleren van jouw woning. Spouwmuurisolatie komt tegenwoordig veel voor, maar het is belangrijk om te weten wat het precies inhoudt. Met deze vorm van isolatie wordt veelal gedoeld op het vasthouden van warmte en het voorkomen van vochtproblemen. Een lege ruimte wordt gevuld, waarmee problemen worden voorkomen. Voor na isoleren spouwmuur geldt dat je hiermee verschillende voordelen kunt hebben.

Schimmelvorming

Een van de problemen die in het huis kunnen ontstaan hebben te maken met schimmelvorming. Het is mogelijk dat als gevolg van de lege ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur veel vocht wordt vastgehouden. Hierdoor kan schimmel ontstaan. Je kunt schimmel voorkomen door te kiezen voor het aanleggen van een spouwmuur, waarmee je ervoor zorgt dat het vocht verdampt of kan ventileren. Dit verschijnsel zal een gunstig effect hebben op de staat van jouw woning. Een lege ruimte die niet goed wordt benut is namelijk erg ongunstig.

Herkennen van spouwmuren

Misschien dat jij in jouw woning momenteel al spouwmuren hebt, waardoor het wellicht mogelijk is om problemen bij de aanleg van een nieuwe spouwmuur te voorkomen. Je kunt ervoor kiezen om spouwmuren te herkennen, aan de hand van voldoende onderzoek kun je namelijk bepaalde kenmerken achterhalen. Denk hierbij in eerste instantie aan een stootvoeg of een ventilatierooster. Als dit aanwezig is, weet je zeker dat er sprake is van een manier waarop het vocht in de ruimte kan ontsnappen. Hierdoor hoef je dus geen nieuwe spouwmuur aan te leggen.

Kosten bij aanleg

Voor de aanleg van de spouwmuur zijn een aantal kosten verbonden. Deze kosten kun je van tevoren berekenen, zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan. Verder geldt dat je aan de hand van een aantal keuzes de kosten laag kunt houden. Je hebt namelijk de mogelijkheid om de kosten zo laag mogelijk te houden door een eenvoudig model aan te schaffen. Verder moet je bij de aanleg van de constructie tevens denken aan het inhuren van een expert. Kies ervoor om deze kosten goed in te calculeren, zodat je binnen jouw financieel budget blijft.

Bron: van 16-01-2023