Nieuwbouw Nieuws

Hoe kun je een verbouwing financieren?

19-01-2023

Als je een nieuw huis bouwt, zul je natuurlijk een financiering regelen. Wist je echter dat dit ook mogelijk is bij het verbouwen van je woning? geld lenen voor een verbouwing kan gewoon! Sterker nog, je hebt op dit vlak zelfs meerdere opties. Hieronder benoemen we ze allemaal, bepaal zelf welke optie het meest geschikt voor je is.

Hypotheek

Zo kun je bijvoorbeeld de verbouwing meefinancieren in je hypotheek. Hiervoor wordt berekend hoeveel je mee kunt financieren. De waarde van je huis na de renovatie wordt gebruikt als uitgangspunt en wordt bepaald door een taxateur. Je moet hiervoor een opgave opstellen van de geplande verbouwing en hoeveel deze maatregelen kosten. Je kunt echter niet altijd de verbouwing volledig financieren met de hypotheek. Dit komt doordat de waarde van je huis meestal niet met evenveel geld stijgt als de kosten van je renovatie. Overigens hoeft de verbouwing niet beslist in huis plaats te vinden. Ook als je je tuin wilt vernieuwen, kun je de renovatie meefinancieren met je hypotheek.

Hogere hypotheek

Bij het kopen van een huis kun je bij de notaris een hoger hypotheekbedrag in het kadaster laten schrijven. Door dit te doen, zorg je ervoor dat je in de toekomst bij je hypotheekverstrekker extra geld kunt lenen. De notaris hoeft hiervoor dan niet gebruikt te worden. Dit is bijvoorbeeld handig als je er later voor kiest om je huis of tuin te renoveren. Helaas is een hogere hypotheek niet altijd mogelijk. Dit komt doordat het toegelaten moet worden door je inkomen en de waarde van je woning.

Tweede hypotheek

Daarnaast kun je het verbouwen van je woning nog renoveren door een tweede hypotheek af te sluiten. Dit is een hypotheek die je afsluit bovenop je huidige hypotheek. Deze optie is helaas niet altijd mogelijk, de waarde van je huis en je inkomen moet hoog genoeg zijn. Anders kun je namelijk geen tweede hypotheek afsluiten op je woning. Dit kan vaak doordat er meerdere hypotheekrechten gelden voor een registergoed. Je kunt de rente van de tweede hypotheek aftrekken, al moet het bedrag dan wel minstens annuïtair en volledig afgelost worden. Ook is het cruciaal dat je de hypotheek afsluit om je huis te renoveren. Ook moet de woning je hoofdverblijf zijn. Bij een vakantiehuis is de rente van je tweede hypotheek bijvoorbeeld niet aftrekbaar.

Lening

Het financieren van een verbouwing met een lening is ook een populaire manier om de kosten van een verbouwing te dekken. Er zijn verschillende soorten leningen beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een WOZ-krediet, maar ook een doorlopend krediet behoort tot de mogelijkheden. Over het algemeen is dit de goedkoopste optie. Er hoeft bijvoorbeeld niet een specialist te komen voor het taxeren van je huis, terwijl je ook niet naar de notaris hoeft te gaan voor je lening. Weet echter wel dat de rente van zo’n lening over het algemeen hoger is dan de hypotheekrente. Ook zijn er minder aflossingsvormen waarvoor je kunt kiezen als je de verbouwing van je woning wilt financieren met een lening.

Bron: van 19-01-2023