Nieuwbouw Nieuws

Waar moet je rekening houden bij een tuinontwerp?

27-01-2023

Als je net een nieuw huis hebt laten bouwen, zul je direct ook aan de slag willen met de tuin. Hiervoor is een ontwerp van groot belang. Bij het designen van je nieuwe tuin raden we daarom aan om gebruik te maken van deze tips.

Bewegingsruimte

Patio's en terrassen van ForaVida in Nuenen zijn perfecte ruimtes om buiten te entertainen. Plan voldoende ruimte om te kunnen eten en zich te vermengen. Bedenk hoeveel gasten je waarschijnlijk regelmatig zult ontvangen en plan vervolgens minimaal 4 vierkante meter ruimte per persoon. Buiten eten betekent tuinmeubilair, dus probeer een 1 meter brede omtrek van open ruimte rond elke meubelgroep te laten om een comfortabele circulatie mogelijk te maken.

Groei

Geef je planten de ruimte om te groeien. Als je meteen een dicht, vol landschap nodig hebt, plant dan met de bedoeling om sommige planten te verplaatsen of te verwijderen als ze volwassen worden. Je kunt ook snelgroeiende, kortlevende "vulplanten" planten om je aanplant tijdelijk op te schalen. Enkele van mijn favoriete vulstoffen zijn delphiniums (Delphinium spp. en cvs., Zones 3-7), hoge verbena (Verbena bonariensis, Zones 7-11), vlinderstruik (Buddleia 'Lochinch', Zones 6-9), en gouden boom kaasjeskruid (Lavatera thuringiaca 'Aurea', zones 7-9). Houd gewoon bij welke productieve zelfzaaiers zijn, zoals grote verbena, om te voorkomen dat vullers het overnemen.

Ondergrond

Zorg ervoor dat elke bestrating een stevige ondergrond biedt. Vermijd gladde oppervlakken of losjes geplaatste straatstenen die wiebelen. Bestratingsmaterialen zoals gepolijst graniet of gladde buitentegels bieden mogelijk onvoldoende grip in regenachtige en winterse klimaten. Grindpaden zijn prima - gebruik gewoon ongezeefd grind. Ongezeefd grind bevat aggregaten van verschillende grootte, die stevig verdichten en zorgen voor een stevige basis. (Gezeefd grind bestaat uit aggregaten van vergelijkbare grootte, die niet goed verdichten en los onder de voeten blijven.) Wat je bestratingsmateriaal ook is, zorg ervoor dat je verharde oppervlakken licht hellend zijn (1 tot 2 procent) om te voorkomen dat er water op blijft staan.

Kunstgras

Een gazon kan duur en arbeidsintensief zijn om te onderhouden, maar geen ander oppervlak is zo meegevend, zo comfortabel om op te loungen, of zo veerkrachtig en vergevingsgezind om te spelen. Evenmin kan enige beplanting het soort voetverkeer aan dat gazons regelmatig doorstaan. Gras is inderdaad een bijzonder kenmerk van de tuin, dus gebruik het verstandig. Verspil geen tijd aan het onderhouden van een gazon waar onderhoudsarme bestrating of planten net zo goed kunnen dienen, maar beknibbel niet op het gras voor gebieden waar je ervan zult genieten. Een strook groen gras kan ook het perfecte tegenwicht zijn voor overvloedige bedden en borders.

Toekomst

Als je je tuin aanlegt of omgraaft (of als je gewoon iets nodig hebt om toe te voegen aan je to-do-lijst), overweeg dan om elektrische leidingen en irrigatieleidingen 45 cm onder de grond langs paden en in de buurt van bedranden te leggen, zelfs als je momenteel geen stroom nodig hebt voor verlichting of irrigatie. Over een paar jaar ben je misschien blij dat je het gedaan hebt. Bedrading en loodgieterswerk zijn later gemakkelijk te installeren als de leidingen er al zijn, en je hoeft gevestigde beplanting niet te verstoren of je bestrating te verscheuren.

Bron: van 27-01-2023