Nieuwbouw Nieuws

Tips voor het vergroten van de leefruimte in huis

02-02-2023

Iedereen met een normale nieuwbouwwoning heeft zich vast wel eens afgevraagd hoe je makkelijk meer leefruimte creëert in huis. Een extra kamer voor een baby die op komst is, of een verdieping waar gasten zich niet alleen te slapen kunnen leggen, maar ook naar een extra badkamer kunnen. Of je wilt gewoon dat je huis iets meer waard wordt. Er zijn altijd wel redenen te bedenken om je huis uit te bouwen en de ruimte binnen te vergroten. In dit artikel behandelen we een aantal manieren hoe je jouw huis groter kunt maken.

Optie #0: De goedkoopste optie

De goedkoopste optie om meer ruimte in huis te krijgen, is om te kijken naar je inboedel. Je kunt vaak met wat slimme trucs de ruimte in je huis aardig vergroten. Maak bijvoorbeeld een kast onder de trap, gebruik uitklapbare meubels of een in te klappen keukentafel en verwijder lompe en logge kasten die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

Optie #1: Een uitbouw aan de zij- of achterkant

Een van de meest gangbare manieren om te zorgen voor meer ruimte, is om uit te bouwen. Bij het uitbouwen van de achterkant van het huis, kun je de keuken of de woonkamer vergroten en heb je meer ruimte om ‘je kont te keren’. Let bij de uitbouw altijd op hoe je daglicht binnenkrijgt. Je kunt bijvoorbeeld een dakraam op je uitbouw plaatsen, zodat er midden in de woonkamer veel licht schijnt.

Optie #2: Een dakkapel

Heb je eigenlijk meer slaapkamers nodig, dan is het goed om een of meerdere dakkapellen te installeren. Kies je voor een aannemer? Of heb je vrienden die jouw dakkapel kunnen bouwen? Als je zelf met je vrienden gaat klussen, kun je voordat je een dakkapel gaat installeren een steiger kopen. Niet alleen is het makkelijk om zo te werken, maar ook werk je veilig op grote hoogte. Een steiger is makkelijk en snel te bestellen via www.laddersenrolsteigers.nl.

Optie #3: Neem de garage erbij

Zit er een garage of schuurtje vast aan je huis? Dan heb je eigenlijk al een uitbouw. Het enige wat jij hoeft te doen is om je huis en de schuur met elkaar te verbinden: bijvoorbeeld door een tussendeur in je buitenmuur te slijpen. Het is een redelijk goedkope optie vergeleken met een dakkapel en een uitbouw.

Optie #4: Een gastenverblijf in de tuin

Wil je een groter huis omdat je vaak gasten hebt? Dan is het misschien voordeliger om een gastenverblijf te maken in de tuin. Er zijn tegenwoordig prachtige tuinhuisjes te installeren, waar je ook in de winter gebruik van kunt maken.

Optie #5: De kelder als kamer

De laatste optie is om te kijken of je een kelder mag bouwen. Een kelder moet helaas wel altijd een vergunning hebben van de gemeente, maar als het mag, dan is het een goede optie om de leefruimte in je huis te vergroten. Misschien is het een van de duurdere opties, maar heb je een kleine tuin en geen plek om naar uit te wijken, dan is een kelder misschien een goede optie.

Bron: van 02-02-2023