Nieuwbouw Nieuws

Hoeveel kost het om een prefab nieuwbouw woning te bouwen?

06-02-2023

Als je geïnteresseerd bent in nieuwbouw, zijn er extra keuzes die je moet maken bij de bouw van je eigen huis. Gelukkig hoef je niet vanaf nul te beginnen. Misschien kun je investeren in een prefab woning die vooraf is ontworpen en gemakkelijker op je grond gebouwd kan worden. Lees meer over de kosten om een prefab nieuwbouw woning te bouwen en het proces om de juiste te kiezen. Misschien ontdek je dat het huis waar je van houdt al half gebouwd is en op je wacht.

Wat is een prefab woning?

Prefab woningen worden ook wel modulaire woningen genoemd omdat ze op een aparte locatie worden gebouwd en ter plaatse worden geassembleerd. Denk aan het kopen van een peperkoek huis kit tijdens de feestdagen: je hebt al de muren, decoraties, en montagematerialen en hoeft alleen maar om ze samen te stellen.

Modulaire woningen komen niet volledig geassembleerd aan. Ze worden vaak in stukken verscheept en moeten op de fundering worden gebouwd. Het alternatief voor het kiezen van een prefab huis is het bouwen van een stick-built (of site-built) huis. Deze huizen worden volledig gebouwd op de grond waarop ze worden geplaatst. De naam komt van de traditie van het bouwen van huizen met hout, waarbij het frame is gemaakt van twee-bij-vier stokken. Zelfs als je een huis van baksteen of cement bouwt, wordt het als stokkenbouw beschouwd als je elk element ter plaatse bouwt.

Bovendien zijn prefab woningen geen mobiele woningen. Je kunt ze niet verplaatsen zodra ze zijn geassembleerd. Er is een aanzienlijk verschil tussen het bouwen van een prefab woning op het land en het plaatsen van een stacaravan of een tiny house op wielen op een terrein. Er is zeer weinig verschil in de grootte en het ontwerp stijlen tussen modulaire en stick-built huizen en je zou niet beseffen een modulair huis werd gebouwd van een kit, tenzij de huiseigenaar vertelt je.

Wat zijn de voordelen van moderne prefab nieuwbouw woningen?

Prefab woningen hebben een renaissance als meer bouwers kiezen voor deze optie. In feite zijn er verschillende voordelen van het werken met een modulair bedrijf in plaats van te proberen om een stok-gebouwd huis te ontwerpen met een aannemer en architect. Een paar redenen om de modulaire route te kiezen zijn:

- Snelheid: je kunt je huis sneller betrekken door een prefab model te bestellen in plaats van met verschillende aannemers te werken aan elk element. De bouwtijd van een modulaire woning is doorgaans 50% korter.

- Kosten: de kosten om een prefab huis te bouwen zijn 15-20% lager dan de prijs van een normaal huis. Dit komt omdat er minder arbeid nodig is om de materialen te assembleren.

- Milieu-impact: prefab bouwbedrijven optimaliseren het bouwproces, waardoor er minder materialen op stortplaatsen terechtkomen.

- Opties: omdat de technologie het gemakkelijker maakt om de modulaire markt te betreden, kunnen kopers bij het selecteren van hun prefab woningen kiezen uit een verscheidenheid aan bedrijven, budgetten en huisstijlen.

Het opsplitsen van de kosten om een prefab huis te bouwen

De meeste mensen beginnen hun prefab nieuwbouw woning zoektocht door het opzoeken van een paar bedrijven die prefab woningen verkopen. Terwijl dit vooronderzoek is leuk, probeer niet te laten meeslepen door de prijsbeloften van deze bedrijven. Je kijkt waarschijnlijk naar de startkosten voor deze nieuwbouw woningen en de cijfers weerspiegelen niet de werkelijke kosten om een modulair huis te bouwen.

Er zijn twee belangrijke budgetten die je nodig hebt bij de aankoop van een modulaire woning: de basiskosten en de afwerkingskosten.

- De basiskosten omvatten de eigenlijke huis materialen, de levering en de arbeid om de modules op hun plaats te monteren.

- De afgewerkte kosten omvatten de voorbereiding van het land, de fundering, de vergunningen, de nutsvoorzieningen en andere kosten in verband met het huis. Het omvat ook toevoegingen zoals interieurontwerp en landschapsarchitectuur.

Nu je al deze informatie over prefab woningen kent is het leuk om daarna te gaan denken over de inrichting van je interieur en het aanschaffen van alle benodigdheden in huis, zoals een koelbox of een opblaasbaar supboard voor een gezellig weekendje suppen.

Bron: van 06-02-2023