Nieuwbouw Nieuws

Zes tips voor het bouwen van een huis met uitstekende wifi-verbindingen en -snelheden

06-02-2023

Het doel van een woning is geëvolueerd van een plek om te ontspannen en rond te hangen met geliefden naar andere dingen, zoals een gaming hub, een kantoor en een plek voor entertainment. Deze toenemende penetratie van digitale apparaten via het internet der dingen in de woning betekent dat een internetverbinding essentieel is voor het functioneren van de woning. In welke hoedanigheid dan ook.

Bijgevolg zijn er, of je nu een huis bouwt, renoveert of ontwerpt, vuistregels die moeten worden gevolgd om ervoor te zorgen dat elke hoek van het huis een goede internetverbinding krijgt. Het zou zonde zijn als iedereen in dezelfde kamer zou moeten samenkomen wanneer ze het internet willen gebruiken.

Zes tips voor een uitstekende wifi-verbinding en -snelheid in huis

Of je nu rechtstreeks het web opgaat of VPN's zoals Surfshark NL gebruikt om jezelf online te beschermen, je hebt een goede internetsnelheid nodig. In deze tips kun je lezen hoe je die het beste verkrijgt:

1. Kies de juiste locatie voor je router

De locatie van je router kan van grote invloed zijn op de sterkte en snelheid van je wifi-verbinding. Om de best mogelijke verbinding te krijgen, probeer je je router op een centrale plaats in je woning te plaatsen. Plaats hem niet in een hoek of achter andere objecten, want die kunnen het signaal blokkeren. Probeer je router bovendien uit de buurt te houden van apparaten die het wifi-signaal kunnen verstoren, zoals magnetrons en draadloze telefoons.

2. Gebruik een wifi extender of mesh systeem

Als je een groot huis hebt of moeite hebt om in bepaalde gebieden een sterk signaal te krijgen, kan een wifi extender of mesh-systeem helpen. Deze apparaten werken door het wifi-signaal te versterken, waardoor je een sterkere verbinding krijgt op plekken die misschien te ver van de router verwijderd zijn.

3. Je router upgraden

Oudere routers kunnen mogelijk niet de snelheid en dekking bieden die je nodig hebt voor een eersteklas internetervaring. Een upgrade naar een nieuwere, krachtigere router kan je wifi-verbinding aanzienlijk verbeteren. Zoek een router die de nieuwste wifi-standaarden ondersteunt, zoals wifi 6, en ook een groot bereik en hoge snelheid heeft.

4. Overweeg een upgrade van je abonnement

Voor degenen die voortdurend trage wifi-snelheden ervaren, kan het de moeite waard zijn om je internetabonnement te upgraden naar een met een hogere internetsnelheid of bandbreedte.

5. Gebruik waar mogelijk ethernetkabels

Ethernetkabels bieden een snellere, stabielere verbinding dan wifi. Als je apparaten hebt die zich in de buurt van je router bevinden, kun je overwegen om deze rechtstreeks met een Ethernet-kabel te verbinden in plaats van te vertrouwen op wifi. Dit kan de algemene snelheid en betrouwbaarheid van je netwerk ten goede komen.

6. Je thuisnetwerk optimaliseren

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om je thuisnetwerk te optimaliseren en de best mogelijke wifi-verbinding te krijgen. Deze omvatten het veranderen van het kanaal op je router om onderbrekeningen te voorkomen, het aanpassen van de locatie van je router en apparaten en het uitschakelen van onnodige functies op je router. Daarnaast kun je overwegen een QoS-functie (Quality of Service) op je router te gebruiken om voorrang te geven aan bepaalde soorten verkeer, zoals het streamen van video of online gaming.

Laatste woorden

Kortom, het bouwen van een huis met uitstekende wifi-verbindingen en snelheden vereist zorgvuldige planning en aandacht voor detail. Door de juiste locatie voor je router te kiezen, een wifi extender of mesh-systeem te gebruiken, je router te upgraden, waar mogelijk Ethernet-kabels te gebruiken en je thuisnetwerk te optimaliseren, kun je ervoor zorgen dat je in je hele huis een sterke, betrouwbare wifi-verbinding hebt.

Bron: van 06-02-2023