Nieuwbouw Nieuws

Restaurant beginnen in een nieuwe woonwijk? Hier moet je op letten

06-02-2023

Bij het beginnen van een restaurant komt een hoop kijken, en al helemaal als je dit doet in een nieuwe woonwijk. In dit artikel geven we jou 10 tips om van je nieuwe restaurant een succes te maken.

1. Thema

Bij het kiezen van een thema is je persoonlijke voorkeur uiteraard van belang, maar die van je doelgroep is nog belangrijker. Onderzoek dus waar er behoefte aan is in de wijk, en vergeet niet om te kijken welke concurrentie er al is.

2. Menu

Het bepalen van je menu is iets waarbij ook de prijsstelling erg belangrijk is. Als jouw doelgroep bijvoorbeeld over het algemeen wat minder te besteden heeft, is het slim om je menu-items hier op af te stellen zodat je relatief goedkope gerechten kunt aanbieden.

3. Bezorgen en/of afhalen

Denk er over na of je enkel mensen wil laten dineren in je restaurant, of dat mensen ook eten bij je kunnen afhalen of je dit zelfs gaat bezorgen. Met name in het begin zijn dit mooie manieren om extra inkomsten te genereren.

4. Inrichting

Een restaurant bestaat grofweg uit twee delen, waarbij één ervan is om jouw klanten een unieke ervaring te bieden. Richt de ruimte van jouw nieuwe restaurant zo in, dat mensen rustig kunnen zitten terwijl je tevens zo efficiënt mogelijk omgaat met de beschikbare ruimte.

5: Keuken

Uiteraard is de keuken bij een restaurant onmisbaar en het is geheel afhankelijk van het soort restaurant welke apparatuur je nodig hebt. Sommige apparaten zijn altijd handig, zoals een vacumeermachine voor het verlengen van de houdbaarheidsdatum van voeding.

6: Groothandels

Voordat je begint is het goed om te onderzoeken waar je aan kwalitatieve producten kunt komen voor de beste prijs. Dit geldt natuurlijk voor terugkerende producten zoals je ingrediënten, maar ook voor keukenapparatuur bij een onderneming die een goede garantie biedt.

7. Terras

Als je een buitenruimte hebt en dit wil gebruiken als terras, dan is het belangrijk dat dit daadwerkelijk mag. Vaak dien je een terrasvergunning aan te vragen en de kosten verschillen per gemeente. Zeker in een nieuwe wijk, is het handig om dit na te vragen.

8. Alcoholhoudende dranken

De kans is groot dat je naast non-alcoholische dranken ook dranken met alcohol zal willen aanbieden, gezien de meeste mensen graag genieten van een wijntje of biertje bij de maaltijd. Op basis van de alcoholwet dien je hiervoor in het bezit te zijn van een DHW-vergunning.

9. Reclame maken

Je restaurant promoten is iets waar je niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. En als dit in een nieuwe wijk is, doe je er goed aan om te kijken welke lokale nieuwsbladen, radio zenders, websites en Facebook groepen er zijn. Het is een mooie manier om alvast wat mond-op-mond reclame te creëren.

10. Samenwerken

Ten slotte is het erg leuk om samen te werken met andere lokale ondernemingen. Op deze manier kunnen jullie elkaar een beetje promoten. Denk aan het inkopen van groenten en fruit bij de lokale groenteboer in ruil voor het wegleggen van je visitekaartje, of het aanbieden van een pakket in samenwerking met nabijgelegen musea, workshops, escaperooms, enzovoorts.

Bron: van 06-02-2023