Dit zijn de meest duurzame warmtebronnen
07-02-2023De energieprijzen zijn de laatste 12 maanden veel in het nieuws geweest. Net op het moment dat je je afvroeg of de prijzen nog verder konden stijgen, gingen ze weer naar een nieuwe recordhoogte. Hoewel de top lijkt te zijn bereikt, is het slim om bewust na te denken over de energie en de daarbij horende rekening.
Ook als je een nieuwbouwhuis gaat kopen doe je er goed aan naar de energie en de warmtebronnen te kijken. Natuurlijk heb je het grote voordeel dat je huis een stuk beter geïsoleerd is dan een woning die al 100 jaar oud is, maar daarmee ben je er nog niet. In dit artikel lees je wat de meest duurzame warmtebronnen zijn. Spoiler alert: de aloude cv ketel op gas staat er niet tussen.
Warmtepomp
Met een warmtepomp kun je veel besparen, maar dat duurt wel even. Gemiddeld heb je je investering na 6 tot 10 jaar terugverdiend. Binnen de warmtepompen is er veel keuze. Als je voor een voordelige optie wilt gaan, is een hybride warmtepomp kopen meer dan het overwegen waard.
Dit type werkt samen met je huidige cv-ketel. De hybride warmtepomp gebruikt stroom in plaats van gas. Daardoor kun je tot 60 procent minder aardgas verbruiken om je huis op te warmen. Dat is niet het enige voordeel. Zoals gezegd gaat je energierekening van een warmtepomp omlaag, bij een hybride warmtepomp is dit niet anders. Ook kun je subsidie krijgen om deze pomp aan te leggen.
Elektrische cv ketel
Geen cv ketel die op gas draait, maar een elektrisch model. Het water wordt met elektriciteit verwarmd en wordt vervolgens naar de radiatoren en de vloerverwarming gepompt. Voordelen zijn dat deze cv ketel onderhoudsvrij is en dat de installatie heel eenvoudig is.
Bij een elektrische cv ketel moet je er wel rekening mee houden dat je erg veel stroom gaat verbruiken. Daar zul je dus een oplossing voor moeten verzinnen, bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak te plaatsen.
Zonneboiler
Duurzaam verwarmen kan ook door een zonneboiler te laten installeren. De vloeistof die door de buizen stroomt wordt dankzij een speciale coating aan de binnenkant snel warm als de zon erop schijnt. Niet alleen in de zomer kun je lekker douchen, een schraal winterzonnetje zorgt ook voor een temperatuur van 40 tot 50 graden, meer dan genoeg om mee te douchen.
Koelen tijdens de warme zomer
Een combinatie van zonnepanelen en een duurzame warmtebron kan natuurlijk ook prima. Over de zon gesproken, het zit er dik in dat de zomers alleen maar warmer gaan worden. En dan wil je in je nieuwbouwhuis wel een beetje comfortabel kunnen zitten, zonder dat het zweet non-stop van je lijf blijft stromen.
Als je een hybride warmtepomp gaat kopen, schaf je meteen een soort koelinstallatie aan. Het koude water uit de bodembron wordt gebruikt om het water dat door de vloerverwarmingsbuizen loopt te koelen. Daardoor komt de hitte van buiten niet in je huis.