Nieuwbouw Nieuws

Hoe details als deurklinken en handgrepen een woning luxer maken

07-02-2023

Als je erover nadenk om je woning een luxere uitstraling te geven, dan worden details als deurklinken en handgrepen vaak over het hoofd gezien. Toch is het een goede manier om je huis of appartement luxer te maken, zonder dat je je kluskleding hoeft aan te trekken.

Waarom mooie deurklinken en handgrepen belangrijk zijn

Je gebruikt deurklinken en handgrepen iedere dag, en eigenlijk is het niet meer dan logisch dat deze een beetje extra aandacht verdienen. Ze bevinden zich ook overal in je woning, waardoor ze een veel grotere rol spelen in de uitstraling dan je in eerste instantie zou denken. De deurklink is vaak het eerste dat je vast hebt als je een woning betreed en een verouderde deurklink of handgreep inclusief afbladderende lak, maakt niet de beste eerste indruk.

Nieuwe deurklinken en handgrepen zijn een erg leuke manier om je stempel te drukken op een ruimte, denk aan mat zwarte deurklinken voor een modern interieur, een retro deurknop voor een opgeknapte jaren ‘30 woning of een deurklink met schild voor een stoere look. Deurklinken kopen is dus niet alleen iets nuttigs.

Het voordeel van design

Het voordeel van design deurklinken is overigens niet alleen de luxe uitstraling, maar ook het comfort. Een deurklink heeft natuurlijk als belangrijkste functie om gebruiksvriendelijk te zijn. Bij een design deurklink kun je ervan uitgaan dat er echt is nagedacht over het ontwerp en hoe deze in de hand ligt. Zo profiteer je van het beste van beide werelden. Bij handgrepen kopen geldt overigens precies hetzelfde, welke overigens geschikt zijn voor lades, kastjes, maar ook voor deuren.

De beste materialen voor een luxe uitziende deurklink of handgreep

Er zijn meerdere factoren van invloed op de uitstraling van een deurklink of handgreep, zoals de kleur maar ook het materiaal. Als je gaat voor een kwalitatieve uitstraling raden we je aan om voor deurbeslag te kiezen dat gemaakt is van messing, geborsteld nikkel, roestvrijstaal of gecoat RVS.

Hoe vervang je een deurklink?

Als je besloten hebt om één of meerdere deurklinken of handgrepen in je woning te vervangen, is de volgende vraag natuurlijk hoe je dit aanpakt. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk, maar wel een klusje met een resultaat dat voldoening geeft.

Verwijder allereerst het oude deurbeslag, wat je doet door de schroefjes aan de zijkant of onderkant los te schroeven. Het kan ook zijn dat je eerst de deurklink moet verwijderen, waarna de krukstift zichtbaar is die de deurklinken met elkaar verbindt. In het bestaande gat kun je nu je nieuwe deurklinken plaatsen, en zorg ervoor dat de krukstift aan beide kanten evenveel uitsteekt. Bij het kopen van een nieuwe deurklink ontvang je vrijwel altijd de bijbehorende schroeven, zodat je zonder problemen jouw nieuwe, luxe klink uit kunt testen.

Houd er rekening mee dat als je een deurklink wil verplaatsen op de deur, dat je hiervoor een nieuw gat zal moeten boren. Waardoor het klusje iets ingewikkelder is. Je kunt op dezelfde manier ook een deurklink omhoog zetten, handig als je kleine kinderen in huis hebt of gewoon omdat je houdt van een andere uitstraling.

Bron: van 07-02-2023