Nieuwbouw Nieuws

3 tips voor als je een huis gaat kopen

22-02-2023

Wanneer je een huis gaat kopen, is het belangrijk om te onthouden dat je niet alleen moet kijken naar de fysieke kenmerken van het huis, maar ook naar de omgeving en het potentiële waarde-rendement. Er zijn verschillende zaken waar je, wanneer je een huis gaat kopen, snel overheen kijkt. Het is dan erg vervelend dat wanneer je dan het huis gekocht hebt er achteraf achter komt dat je een aantal dingen hebt gemist. Daarom gaan we in deze blog een aantal dingen bij langs die je niet moet vergeten wanneer je naar een huis gaat kijken.

Laat het huis uitgebreid inspecteren

Een inspectie aan het huis is van groot belang, omdat het zaken kan constateren die je met het blote oog niet kan zien. Denk hierbij aan waterkwaliteit, schimmels, de staat van de elektrische bedrading, de kwaliteit dakbedekking en eventueel ongedierte. Tuurlijk zijn een aantal dingen hiervan wel te zien, maar soms worden de zichtbare gebreken expres weggewerkt. Het gebeurt namelijk wel eens dat als het huis verkocht is, de koper ergens op de zolder bijvoorbeeld een wespennest tegenkomt wat zich in de fundering heeft genesteld. Dit zijn geen verrassingen die je wilt tegenkomen als je net een huis hebt gekocht.

Controleer de regels en voorschriften voor het gebied van de woning

De regelgeving van een gebied kan invloed hebben op de mogelijkheden om te verbouwen, te verhuren of te verkopen, wat allemaal bijdraagt aan jouw financiële situatie. De lokale regels kunnen ook bepalen wat je wel of niet mag doen, zoals het bouwen van een schuur of het plaatsen van een schommel in je tuin. Als je het huis koopt zonder de lokale regels en voorschriften te controleren, kan je binnen de kortste keren problemen krijgen met de gemeente.

Praat met de buren

Dit klinkt misschien als een rare tip maar er zijn allerlei zaken die je met buurtbewoners kan bespreken wat je lang niet allemaal van de makelaar te horen krijgt. Je kunt vragen naar informatie over het algemene niveau van rust in de buurt, evenals over problemen die kunnen voorkomen zoals overlast door luide muziek, gevaar door inbraken of andere veiligheidskwesties. Je kunt ook informeren naar de nabijheid van scholen, winkels en openbaar vervoer, evenals over de toegang tot recreatieve activiteiten, zoals parken of zwembaden. Door met de buren te praten, krijg je een beter gevoel voor de buurt waar je mogelijk gaat wonen, wat je in staat stelt om een weloverwogen beslissing te nemen voordat je een huis koopt.

Bron: van 22-02-2023