Nieuwbouw Nieuws

5 tips voor een bankschroef kopen

22-02-2023

Het is heel gewoon om te worden uitgedaagd met bepaalde taken. Tijdens al je werkzaamheden in huis heb je vaak een derde hand nodig om een werkstuk vast te houden. Een bankschroef kopen is daarom belangrijk, je kunt dit hulpmiddel namelijk gebruiken voor zowel hout- als metaalbewerking. Door de juiste te kiezen, kun je de klus gemakkelijker en nauwkeuriger klaren. We zullen je alle details geven die je moet weten over bankschroeven, zodat je de meest optimale aankoopbeslissing voor de klus kunt nemen.

Aambeeld of kussen

De grootte van het aambeeld of het kussen is belangrijk als je overweegt je bankschroef te gebruiken voor constante hamer- en vormtaken. De pad is het platte oppervlak dat in het midden bovenaan de bankschroef is geplaatst en dat je als aambeeld kunt gebruiken. Een bankschroef wordt vaak geleverd met een groot versterkt ingebouwd aambeeld waarmee je gemakkelijk metalen kunt hameren, platdrukken en vormen, waardoor je tijd bespaart en de klus gemakkelijk kunt klaren.

Basis- of montagetype

Veel bankschroeven worden geleverd met een vergrendelbare 360 graden draaibare basis die je op zijn plaats kunt vastzetten. Dit is perfect voor wanneer je materialen van vreemde vormen en maten moet vasthouden. De draaivoet bespaart je de frustratie van bukken of bukken bij het zagen, boren, polijsten, slijpen of wat je ook maar moet doen; het vergrendelingsmechanisme geeft je de mogelijkheid om je werk op zijn plaats te klemmen door de hoek van de bankschroef aan te passen.

Materiaal

Nodulair gietijzer, ook bekend als gegoten nodulair gietijzer, is het goedkoopste en meest gebruikte materiaal in deze gereedschappen, maar het heeft nadelen. Nodulair gietijzeren bankschroeven worden gemaakt wanneer smeltend ijzer in een mal wordt gegoten; resulterend in een zwakker gereedschap en een ruige afwerking door onzuiver gietwerk. Aan de andere kant zijn de beste bankschroeven gesmeed, daarom worden sommige bankschroeven gemaakt van met de kop behandeld S45C-staal dat herhaaldelijk wordt geslagen tot de hoge druk van 90.000 PSI. Dit resulteert in een industriële kwaliteit gereedschap dat sterker is dan gegoten nodulair gietijzeren alternatieven. Je doet er daarom goed aan om voor een bankschroef te kiezen van dit materiaal.

Handvat

De beste bankschroeven zijn ontworpen met volledig metalen handgrepen die extreem hoge koppels kunnen weerstaan. Sommige bankschroeven hebben verbeterde, volledig metalen handgreepstops die vele jaren van zware klussen aankunnen en je de betrouwbaarheid geven die je nodig hebt voor de klus die je moet klaren.

Kaakbreedte/-opening

Het hebben van een bankschroef met een grote bekbreedte en opening geeft je de mogelijkheid om een verscheidenheid aan projecten aan te kunnen. Veel bankschroeven hebben kaken die variëren op basis van hun breedte en opening. De stalen vaste kaken van de bankschroeven hebben een ontwerp waarmee je de kaken over de rand van de tafel kunt uitstrekken; wat je helpt de frustratie te besparen dat je het gereedschap niet kunt gebruiken wanneer je lange voorwerpen moet klemmen. Bovendien ontvang je soms als bonus een set magnetische rubberen kaakbeschermers die dankzij de meegeleverde magneten soepel aan het staal hechten. Ze zijn geweldig voor wanneer je met delicatere materialen moet werken zonder ze te beschadigen.

Bron: van 22-02-2023