Nieuwbouw Nieuws

Standaard sanitair of sanitair casco oplevering van je woning? Lees onze tips!

28-02-2023

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis kun je bepaalde onderdelen casco laten opleveren. Dit gebeurt dikwijls bij sanitair. Bij casco opgeleverd sanitair zijn alle leidingen en aansluitingen klaar voor gebruik. Aanschaf en inrichting komt voor eigen rekening. Met deze keuze kun je het aankoopbedrag flink drukken. Het kan je echter ook de nodige kopzorgen bezorgen.

Sleutelklaar, verhuizen maar!

Kies je voor de standaard (sleutelklare) oplevering van een nieuwbouwhuis, dan kun je in principe al verhuizen op de dag van de sleuteloverdracht. Het aankoopbedrag van je huis zal hoger zijn dan wanneer je voor een casco oplevering kiest. Je bent echter wel meteen gesettled. De makelaar heeft je ingelicht over de precieze inrichting van de badkamer en het toilet. Vaak heb je zelfs verschillende opties gekregen. Wanneer je geen verregaande designplannen hebt en bovendien niet erg handig bent met een boor en een zaag, is de standaard oplevering van je nieuwhuis in de meeste gevallen het beste plan.

Sanitair liever casco opleveren

Tegenover het sleutelklaar opleveren staat het casco opleveren van je sanitair. Een casco oplevering geeft kopers de vrijheid om zelf een badkamer en toilet in te richten. Het eerste voordeel hiervan is het drukken van de aankoopprijs. Dat gaat zeker op wanneer je zelf een handige klusser bent. Uiteraard zul je er een hoop uurtjes in moeten steken, maar daar krijg je ook een hoop voldoening voor terug. Als je naast een handige klusser ook nog eens een slimme inkoper bent, sla je een dubbelslag en is een casco-oplevering zeker het overwegen waard.

Volledige vrijheid in het kiezen van de opties

Het tweede voordeel van een casco oplevering is de keuzevrijheid die je hebt. De keuzes die de projectontwikkelaar je biedt zijn doorgaans beperkt. Stel dat je elektrische vloerverwarming wilt, een infrarood-cabine of een bubbelbad. Vaak zijn deze opties niet in het pakket opgenomen en kun je ze dus niet aanvinken. In dat geval is het beter om de sanitaire ruimtes casco te houden. Dit betekent vaak wel dat er heel wat schilder- en sauswerk voor je klaar ligt. Maar ook hier geldt dat wanneer je handig met de kwast en de roller bent, je er veel geld mee kunt besparen.

Voor welke optie kies je? Standaard oplevering met alle gemakken die erbij komen? Of de casco-oplevering voor een aanzienlijke lagere prijs? Ga je voor de laatste optie? Lees dan waar je rekening mee moet houden bij het ontwerpen van je droom badkamer. Hopelijk zijn de tips uit dit stukje nuttig geweest.

Bron: van 28-02-2023