Nieuwbouw Nieuws

Nieuwbouwwoning: verplichte en handige verzekeringen

13-03-2023

Nieuwbouwwoningen hebben allerlei voordelen. Zo weet je zeker dat je woning aan de strengste normen voldoet voor wat betreft duurzaamheid, is alles nog fris en nieuw en kun je de woning tijdens de bouw nog enigszins aanpassen aan je persoonlijke wensen. Toch zijn er veel mensen die niet snel kiezen voor nieuwbouw. Omdat het koopproces en de hypotheekaanvraag anders verlopen bijvoorbeeld. En omdat ze niet precies weten aan welke verzekeringen je allemaal moet denken als je een nieuwbouwwoning koopt. Hieronder vind je meer informatie over dat laatste.

De koop is gesloten, de bouw nog niet begonnen

Ben je ingeloot bij een nieuwbouwproject? Gefeliciteerd! Hoewel het wat langer zal duren voordat je van de woning kunt gaan genieten, heb je zeker wat om naar uit te kijken. Maar voordat het zover is, moet je nog behoorlijk aan de bak. Onder meer met de hypotheekaanvraag. In het verleden moest je (zeker bij een NHG-hypotheek) een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Deze verplichting is afgeschaft, maar een ORV is zeker wel nog aan te raden.

Een verzekering die hypotheekverstrekkers wel ook tegenwoordig nog verplicht stellen, is een woonverzekering. Tenminste, een onderdeel daarvan: de opstalverzekering. Deze dekt schade aan alles dat vastzit in je woning (onder meer gevels, dak, keuken en badkamer) door onder andere brand, water of storm. Tip: check of er sprake is van beperkte dekking tijdens de bouw, aangezien de kans op schade dan aanzienlijk groter is.

De laatste belangrijke verzekering voorafgaand aan de bouw is een insolventieverzekering. Deze garandeert de je nieuwe woning sowieso wordt afgebouwd. Voor het afsluiten van deze verzekering ben je overigens niet zelf verantwoordelijk, dat is de aannemer of bouwer.

De bouw is gestart

Hierboven werd al aangegeven dat een opstalverzekering beperkte voorwaarden kan hebben tijdens de bouw. Wil je het risico op vervelende financiële gevolgen tijdens de bouw helemaal afdekken? Check dan of de bouwer of aannemer een zogeheten CAR-verzekering heeft afgesloten. Deze Construction Allrisk verzekering verzekert ook alle schades die bijvoorbeeld ontstaan door een ontwerp-, bouw- of constructiefout en zaken die buiten de opstalverzekering vallen.

De woning is opgeleverd, je kunt gaan verhuizen

Is je nieuwe woning naar wens opgeleverd? Dan moet deze vervolgens nog helemaal afgewerkt worden, voordat je erin kunt trekken. Is het eindelijk zover dat je je spullen kunt gaan verhuizen? Vergeet dan voor die tijd vooral niet om ook nog een inboedelverzekering af te sluiten. Met dit tweede onderdeel van een woonverzekering verzeker je al je losse eigendommen in en rond je nieuwe woning tegen diefstal of schade. Op vooral dit laatste loop je tijdens een verhuizing meer kans. Regel dus de inboedelverzekering echt vóórdat je gaat verhuizen.

Succes met verhuizen en veel woonplezier in je nieuwe woning!

Bron: van 13-03-2023