Nieuwbouw Nieuws

4 tips voor het opfrissen van je tuin zonder grote renovatie

14-03-2023

Een mooie en goed onderhouden tuin kan voor iedereen een oase van rust en ontspanning zijn. Een prachtige tuin kan echter soms duur zijn om aan te leggen en te onderhouden. Gelukkig zijn er manieren om je tuin op te frissen zonder dat je grote renovaties hoeft uit te voeren. Hieronder vind je vier tips die je kunt gebruiken om je tuin nieuw leven in te blazen en er weer fris en mooi uit te laten zien.

Maak een plan

Voordat je begint met het vernieuwen van je tuin, is het belangrijk om een plan te maken. Het is gemakkelijk om geïnspireerd te raken door mooie afbeeldingen op internet, maar je moet realistisch blijven over wat haalbaar is in jouw tuin. Maak een schets van je tuin en bedenk waar je veranderingen wilt aanbrengen. Misschien is het tijd om sommige planten te vervangen of heb je nieuwe tuinmeubelen nodig. Een plan zorgt ervoor dat je gericht aan de slag kunt gaan en niet halverwege vastloopt.

Plaats (nieuwe) planten

Een eenvoudige manier om je tuin op te frissen is door nieuwe planten toe te voegen of bestaande planten te verplaatsen. Zorg ervoor dat je planten kiest die geschikt zijn voor de omgeving waarin je woont. Als je niet zeker weet welke planten geschikt zijn, vraag dan advies aan een lokale kwekerij of tuincentrum. Het toevoegen van kleurrijke bloemen of groenblijvende planten kan een groot verschil maken in de uitstraling van je tuin.

Voeg accessoires toe

Accessoires zoals tuinmeubelen, verlichting en decoratieve elementen kunnen je tuin opfleuren zonder grote renovaties. Je kunt bijvoorbeeld een nieuwe industriële bartafel kopen of een buitenkleed toevoegen. Verlichting kan ook helpen om je tuin er gezelliger uit te laten zien, vooral 's avonds. Overweeg om lantaarns, lichtslingers of zelfs kaarsen toe te voegen. Decoratieve elementen zoals beeldjes, fonteinen of een vogelbad kunnen ook een mooie aanvulling zijn op je tuin.

Onderhoud je gazon

Een goed onderhouden gazon kan de uitstraling van je tuin enorm verbeteren. Regelmatig maaien en het verwijderen van onkruid en dode planten is belangrijk om je gazon gezond te houden. Je kunt ook overwegen om een deel van je gazon te vervangen door een pad of een border met planten. Dit zorgt voor meer variatie in je tuin en vermindert ook de hoeveelheid gras die je moet onderhouden. Ook hier kan je wanneer je geen tijd of zin hebt in onderhoud, kiezen voor bijvoorbeeld kunstgras.

Bron: van 14-03-2023