Nieuwbouw Nieuws

Waarom moet je een nieuwbouwwoning vaak nog stucen?

31-03-2023

Als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, zou je kunnen denken dat alles tot in de puntjes afgewerkt is en dat je gelijk kunt intrekken. Toch is het vaak nog nodig om de muren en plafonds te laten stucen. Dit heeft te maken met de manier waarop nieuwbouwwoningen worden gebouwd. De muren zijn vaak niet volledig glad en er kunnen scheurtjes ontstaan door het zetten van het huis. Ook kan het voorkomen dat er cementresten of andere oneffenheden achterblijven na het bouwproces. Door de muren en plafonds te laten stucen, creëer je een strakke en egale ondergrond voor verdere afwerking, zoals het schilderen of behangen van de wanden. Daarnaast heeft dunpleister nieuwbouw ook een isolerende werking, wat bijdraagt aan een betere akoestiek en energiebesparing. Kortom, het laten stucen van een nieuwbouwwoning is een belangrijke stap in het afwerken van je huis en zorgt voor een strak en duurzaam eindresultaat. Wil jij meer weten? Lees dan snel verder!

Is het laten stucen noodzakelijk?

Een veelgestelde vraag, is of nieuwbouw stucen noodzakelijk is. Het laten stucen van een nieuwbouwwoning is perse niet noodzakelijk, maar het wordt vaak wel aanbevolen. Nieuwbouw woningen worden opgeleverd met een egale betonnen of gipsen wandafwerking, die nog niet geschikt is voor directe bewoning. Deze wanden zijn ruw, oneffen en soms zelfs nog onbewerkt. Het aanbrengen van stucwerk zorgt voor een gladde, strakke afwerking van de wanden en plafonds en geeft de woning een luxe uitstraling. Daarnaast heeft stucwerk een isolerende werking en draagt het bij aan een betere akoestiek in huis. Bovendien biedt stucwerk de mogelijkheid om eventuele oneffenheden of beschadigingen in de wanden en plafonds weg te werken. Kortom, het laten stucen van een nieuwbouwwoning is niet noodzakelijk, maar het kan wel veel voordelen opleveren.

Vergeet ook de plafonds niet

Vaak wordt bij het stucen van een nieuwbouwwoning de focus gelegd op de wanden, maar ook de plafonds mogen niet vergeten worden. Een gestuct plafond kan namelijk zorgen voor een strak en naadloos geheel, wat een ruimtelijk effect kan creëren. Daarnaast zorgt een gestuct plafond voor een goede akoestiek en kan het ook bijdragen aan de isolatie van de woning. Bovendien is een gestuct plafond gemakkelijker schoon te houden dan een plafond van bijvoorbeeld spackspuitwerk of spuitpleister.

Werk je muur verder af

Wanneer de muur is gestuct, heb je de keuze om deze verder af te werken met behang of verf (sauzen). Het voordeel van behang is dat je een breed scala aan patronen, kleuren en texturen hebt om uit te kiezen. Bovendien kan behang helpen om kleine oneffenheden in de muur te verbergen. Als je ervoor kiest om de muur te sauzen, moet je er rekening mee houden dat de muur eerst goed moet drogen voordat je kunt beginnen met verven. Het voordeel van sauzen is dat het een strak en egaal resultaat geeft en dat je de kleur precies kunt afstemmen op de rest van het interieur. Of je nu kiest voor behang of verf, het is belangrijk om de muur eerst goed schoon te maken en eventuele beschadigingen te repareren voordat je begint met de afwerking.

Bron: van 31-03-2023