Nieuwbouw Nieuws

Aan de slag met de tuin bij je nieuwbouwwoning

17-04-2023

Nadat huishoudens de sleutel van hun nieuwbouwwoning gekregen hebben, starten zij vaak als eerste met het stucen of behangen van wanden en het leggen van de vloer. Een logische keuze, daar men zo snel mogelijk in de woning wil kunnen trekken. De oude woning is immers mogelijk al verkocht en het aanhouden van twee woningen leidt tot onnodig hoge kosten. Het maakt dat de tuin bij een nieuwbouwwoning vaak pas maanden na de oplevering ervan aangepakt wordt. Waarop moet je letten als je aan de slag gaat met de tuin? Is het slim om sommige zaken al eerder te regelen? Denk bijvoorbeeld aan een tuintafel rond op voorraad bestellen, wanneer deze in het najaar met een hoge korting worden aangeboden. Ook al gebruik je deze niet meteen; het levert een mooie besparing op! In dit artikel lees je er meer over.

Afgraven van het zand in de tuin bij je huis

Niet alleen loont het om je ogen op te houden, zodat je het interieur van de tuin relatief goedkoop samen kunt stellen. Ook is het verstandig om al relatief vroeg te starten met het afgraven van de tuin. Soms is het mogelijk het overtollige zand ergens op een centrale plek in de wijk aan een bestaande heuvel toe te voegen. Het voorkomt dat je veel moet betalen voor het huren van een grondcontainer. Het dumpen van zand op willekeurige plekken is niet toegestaan; doe dit alleen met toestemming van de projectontwikkelaar. Het afgraven van de tuin is noodzakelijk om hier straks aarde te kunnen storten voor een gazon, een aantal borders, enzovoorts.

Bestrating aan laten leggen in de tuin

Terwijl jij alle verschillende kleuren en maten van een wicker tuinset vergelijkt in de tuinwinkel, laat je een hovenier of stratenmaker de bestrating aanleggen in de tuin bij je nieuwbouwhuis. Het is verstandig dit deel van het aanleggen van een tuin over te laten aan vakmensen. Zo wordt het risico op het snel verzakken van de bestrating verkleind, heb je geen last van plassen bij een hevige regenbui en spaar je lichaamsdelen als je rug en knieën. Het bestraten van een tuin is erg zwaar werk! Zeker, wanneer je hier niet de ervaring mee- en juiste hulpmiddelen voor hebt.

Waar het bestraten van een tuin erg lastig is, kun je het aanleggen van het gazon en de borders zelf doen. Maak hiervoor gebruik van graszoden en stapelstenen. Huur bij de bouwmarkt en cirkelzaag om de stapelstenen op maat te zagen.

Bron: van 17-04-2023