Nieuwbouw Nieuws

Dit is de beste hypotheek voor jouw nieuwbouwwoning

04-05-2023

Je hebt je oog laten vallen op een mooi nieuwbouwproject bij jou in de buurt. Of misschien wel in een compleet andere omgeving dan waar je nu woont. Je ziet jezelf al door de hagelnieuwe wijk lopen, eventueel met je partner en gezin. Er is alleen nog een vraag die beantwoord moet worden. En dat is geen onbelangrijk vraagstuk. Welke hypotheek past het beste bij jou en de woning? In dit artikel krijg je antwoord op deze vraag en ontdek je wat de ideale hypotheek voor starters is en wat de mogelijkheden voor ondernemers zijn.

Hypotheek voor ondernemers

Om maar meteen met deze laatste categorie te beginnen. Voor ondernemers kan het namelijk lastig zijn om een hypotheek te krijgen. Kredietverstrekkers durven het lang niet altijd aan om een geld te lenen aan een ondernemer. Met name startende ondernemers lopen hier tegenaan.

Er zijn ook uitzonderingen. Een Van Lanschot hypotheek voor ondernemers is hier een voorbeeld van. Deze bank kijkt naar je complete inkomen, dus ook naar dividend, rendement op je vermogen en inkomsten uit vastgoed. Hierdoor is de kans een stuk groter dat je de gewenste hypotheek kunt krijgen en je droomhuis kunt kopen.

Een startershypotheek

Een hypotheek voor starters bestaat helemaal niet. De term wordt gebruikt voor mensen die voor het eerst een eigen huis gaan kopen, maar het is geen hypotheekvorm. Voor starters zijn er twee geschikte hypotheekvormen: de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Ze lijken op elkaar, maar zijn zeker verschillend.

Bij een annuïteitenhypotheek blijft de maandelijkse som van rente en aflossing gedurende de complete looptijd gelijk. Bij een lineaire hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je in het begin meer rente. Het voordeel daarvan is dat je meer hypotheekrente terugkrijgt. In de laatste jaren van de hypotheek betaal je nauwelijks meer rente, en krijg je bijgevolg minder terug.

Het voordeel van beide hypotheekvormen is de hypotheekrenteaftrek. Voor 2013 kon je ook bij een spaarhypotheek en aflossingsvrije hypotheek rente terugkrijgen, maar dat is veranderd. Vandaar dat starters het beste voor annuïteiten of lineair kunnen kiezen.

Hybride hypotheek

Er zijn nog andere hypotheekvormen. Eén daarvan is de hybride hypotheek. Dit wordt ook wel een spaar- of beleggingshypotheek genoemd. Een hybride hypotheek is een combinatie van een levenhypotheek en een spaarhypotheek. In een levenhypotheek wordt kapitaal opgebouwd in een levensverzekering waarmee de hypotheek aan het einde van de looptijd wordt afgelost. Omdat dit risicovol kan zijn, wordt er zekerheid ingebouwd met een spaarhypotheek. Bij deze hypotheekvorm is er geen verplichte aflossing. Je betaalt maandelijks rente en premie.

Beleggingshypotheek

Ook aan een beleggingshypotheek zitten risico’s vast. Je kunt echter wel een uitstekend rendement hebben. Je bouwt in deze hypotheek vermogen op via beleggingen. Er wordt voor jou geïnvesteerd in fondsen. Dat gebeurt via een aparte beleggingsrekening. Je kunt op meerdere manieren beleggen, bijvoorbeeld eenmalig of via periodieke inleg. Je moet goed afwegen of het mogelijke rendement opweegt tegen de risico’s.

Bron: van 04-05-2023