Nieuwbouw Nieuws

Hoe onderhoud je beton ciré?

09-05-2023

Beton ciré is een populair materiaal dat gebruikt wordt voor het afwerken van vloeren, wanden en meubels. Hiermee is het een geduchte concurrent van de gietvloer, al zijn deze materialen natuurlijk wel degelijk anders. Beton ciré wordt namelijk vooral op wanden gebruikt, terwijl gietvloeren hier niet geschikt voor zijn. Ook zijn de kosten gietvloer anders dan die van beton ciré. Dit is trouwens een duurzaam en waterdicht materiaal dat gemakkelijk te onderhouden is. In dit artikel leggen we uit hoe je beton ciré kunt onderhouden om ervoor te zorgen dat het er jarenlang als nieuw blijft uitzien.

Stap 1: Reiniging

Om beton cire schoon te houden, is het belangrijk om het regelmatig te reinigen. Dit kun je het beste doen met een zachte borstel en warm water. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of schurende materialen, want dit kan het oppervlak beschadigen. Mocht het nodig zijn, gebruik dan een mild reinigingsmiddel dat geschikt is voor beton ciré. Als je een niet geschikt middel gebruikt, kun je het oppervlak aantasten. Vermijd dit, want dat zou natuurlijk zonde zijn van je vloer of wand.

Stap 2: Bescherming

Om de levensduur van beton ciré te verlengen, is het belangrijk om het te beschermen tegen krassen en beschadigingen. Leg daarom altijd viltjes onder meubels en gebruik geen scherpe voorwerpen op het oppervlak. Het is ook verstandig om het materiaal te beschermen tegen vocht en water door het regelmatig te behandelen met een waterafstotende coating. Door dit te doen, weet je zeker dat je jaren kunt genieten van het beton ciré in je nieuwe huis.

Stap 3: Onderhoud

Om het oppervlak van beton ciré er als nieuw uit te laten zien, is het belangrijk om het regelmatig te onderhouden. Breng hiervoor eens in de zoveel tijd een speciale wax of polish aan. Dit beschermt het oppervlak niet alleen, maar geeft het ook een mooie glans. Zorg er wel voor dat je de juiste wax of polish gebruikt die geschikt is voor beton ciré. Je kunt anders het materiaal beschadigen, wat je juist wilt voorkomen. Let hier dus goed op als je nieuwe wax of polish koopt.

Stap 4: Reparatie

Mocht er toch een beschadiging of krassen op het oppervlak van beton ciré ontstaan, dan kun je deze zelf repareren. Hiervoor kun je een speciale reparatieset gebruiken die verkrijgbaar is bij de leverancier of fabrikant van het beton ciré. Volg de instructies van de fabrikant zorgvuldig op om de beschadiging te repareren. Durf je de reparatie van de vloer of muur niet zelf aan? Schakel dan hiervoor een expert in. Het klusje wordt hierdoor uiteraard duurder, maar je weet wel zeker dat het beton ciré goed gerepareerd wordt.

Beton ciré is een duurzaam en waterdicht materiaal dat gemakkelijk te onderhouden is. Door het regelmatig schoon te maken, te beschermen tegen krassen en beschadigingen, regelmatig te onderhouden en eventuele beschadigingen te repareren, zorg je ervoor dat het er jarenlang als nieuw blijft uitzien. Het is daarom een uitstekende keuze voor vloeren, wanden en meubels in huis.

Bron: van 09-05-2023