Nieuwbouw Nieuws

Bouwen voor het leven

25-05-2023

Een nieuwe vrijstaande woning bouwen doe je vaak maar 1 of 2 keer in je leven. Dan wil je hier natuurlijk ook zo lang mogelijk van geniet. Het liefst tot op je oude dag. Deze opvatting wordt steeds populairder en zorgt ervoor dat levensloopbestendig bouwen steeds meer in trek is. We vertellen je er graag meer over.

Wat is levensloopbestendig bouwen?

Levensloopbestendig bouwen betekent niks anders dan een woning bouwen waar je tot op je oude dag in kan wonen. Een levensloopbestendige woning wordt gekenmerkt door een aantal dingen.

Ten eerste heeft elke levensloopbestendige woning alle voorzieningen op de begane grond of is er de mogelijkheid om deze voorzieningen later nog aan te brengen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een werk- of speelkamer waar al wel alle leidingen klaar liggen om er in de toekomst een slaapkamer met badkamer van te maken. Door alle voorzieningen op de begane grond te hebben, kan je een stuk langer thuis wonen voor het geval dat je op je oude dag de trap niet meer op komt.

Ten tweede wordt er bij levensloopbestendig bouwen veel gebruik gemaakt van onderhoudsarme materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kunststof kozijnen, goten en overstekken. Hier heb jij geen omkijken meer naar en dat is al een hele last minder.

Ten derde kan een levensloopbestendige woning ook gebouwd worden zonder kozijndorpels en met bredere binnendeurkozijnen. In combinatie met een brede gang en hal is de woning zo rolstoelvriendelijk. Mocht je dus in een rolstoel terecht komen om wat voor reden dan ook, dan kan je altijd blijven wonen in jouw ideale vrijstaande woning.

Andere benaming voor levensloopbestendig bouwen

Zoals bij veel termen het geval is, kan ook levensloopbestendig anders omschreven worden. Een populaire benaming binnen de bouw is een seniorenwoning. Een seniorenwoning brengt vaak wel wat verwarring met zich mee, want kan je een seniorenwoning bouwen wanneer je nog een jong gezin hebt?

Natuurlijk kan dat, want een seniorenwoning is niets minder dan een woning met een slaap- en badkamer op de begane grond. Of de mogelijkheid om deze later aan te leggen. Seniorenwoningen zijn dus zeker niet alleen weggelegd voor 65-plussers.

Naast seniorenwoning kan levensloopbestendig bouwen ook gedefinieerd worden als toekomstbestendig bouwen. Deze benaming spreekt redelijk voor zich, de woning is namelijk voorbereid op toekomstige levensfases.

Prijs van een levensloopbestendige woning

Het is misschien wel de mees gestelde vraag ooit in Nederland; wat kost dat? Dat is in de meeste gevallen in één keer te vertellen, omdat veel producten een vaste prijs hebben. Dat is helaas niet het geval bij de bouw van jouw ideale vrijstaande woning. Allerlei factoren beïnvloeden hoeveel jouw levensloopbestendige woning gaat kosten.

Wil je een hoogbouw of een laagbouw woning? Wil je een aanbouw? Wil je een veranda? Wil je veel details in de bouwstijl van je woning? En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Hoe uitgebreider jouw wensen, des te hoger de rekening onder aan de streep is.

Het voordeel van bouwen met SelektHuis is dat elke woning levensloopbestendig te bouwen is. Dit kan gemakkelijk door middel van een aanbouw, maar ook zonder een aanbouw (en dat bespaart weer geld). Door te schuiven met een aantal binnenmuren is het creëren van een slaap- en badkamer op de begane grond geen hogere wiskunde.

Heb jij vragen over de mogelijkheden voor jouw ideale levensloopbestendige woning? Neem contact op met Team Advies & Verkoop. Mail naar advies@selekthuis.nl of bel naar 0548 - 537 555.

Bron: van 25-05-2023