Nieuwbouw Nieuws

Stappenplan voor een succesvolle verbouwing: hoe plan ik het?

17-07-2023

Een verbouwing brengt niet alleen aanzienlijke kosten en inspanning met zich mee, maar staat ook in de top 10 van meest stressvolle situaties. Daarom is het van groot belang om goed voorbereid te beginnen aan jouw verbouwing, zodat deze succesvol verloopt.

Een strategische aanpak voor jouw verbouwing

Voordat je enthousiast begint met het neerhalen van muren, is het essentieel om een gedegen plan van aanpak te maken. Pak pen en papier en neem de volgende aspecten zorgvuldig in overweging.

Budgetplanning

Het is essentieel om een gedetailleerd overzicht te hebben van je financiële mogelijkheden voor je verbouwingsproject. Een eenvoudige verfbeurt kan al een frisse uitstraling aan je woning geven en is veel goedkoper dan een volledige renovatie. Maak een nauwkeurige lijst van de benodigde materialen en bereken de geschatte kosten. Beslis of je alles zelf gaat doen of professionals wilt inschakelen. Bij het opstellen van een budgetplan is het belangrijk om alle mogelijke kosten in kaart te brengen. Vergelijk de prijzen van producten en aannemers. Tel alle verschillende kosten bij elkaar op, inclusief mogelijke contractoren, kosten voor het afvoeren van bouwafval, vergunningsaanvragen en de kosten van verschillende bouwmaterialen. Houd ook rekening met een buffer voor onverwachte extra uitgaven, aangezien verbouwingen gemiddeld zo'n 20% duurder uitvallen dan aanvankelijk gepland. Een goed doordachte budgetplanning vormt een stevige basis voor een succesvolle verbouwing.

Levertijd van materialen

Niet elke bouwmarkt hanteert het principe van "vandaag besteld, vandaag verzonden" zoals Profipack. Zorg er daarom voor dat je jouw bouwmaterialen tijdig bestelt. Houd er rekening mee dat de levertijd van bouwmaterialen de laatste tijd aanzienlijk is gestegen.

Voorbereidingen voor de verbouwing

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om kwalitatief hoogwaardig materiaal in huis te hebben. Tijdens en na het sloopwerk is het van belang om de werkplek netjes opgeruimd te houden. Puinzakken en big bags zijn ideaal om bouw- en sloopafval efficiënt af te voeren. Door puinzakken te gebruiken in plaats van gewone vuilniszakken, voorkom je dat het afval al op straat ligt voordat je bij de auto bent.

Wist je dat er jaarlijks zo'n 22,5 miljoen ton bouwafval wordt geproduceerd? Dat is even zwaar als 3.750 olifanten of 170 huizen met een oppervlakte van 88m².

Kies voor kwalitatief goede beschermmaterialen

Bij een verbouwing is het belangrijk om meubels, vloeren en muren die onbeschadigd moeten blijven goed te beschermen. Om te voorkomen dat je meubels bedekt raken met stof, stucwerk of verf, kun je gebruikmaken van afdekfolie of plastic meubelhoezen. Afdekfolie is verkrijgbaar in verschillende maten en diktes. Daarnaast bieden we verschillende soorten plastic meubelhoezen, afdekvlies en vloerbeschermingsproducten in ons assortiment. Het is ook handig om verschillende soorten bouwtape in huis te hebben tijdens de verbouwing. Ducttape is handig voor snelle reparaties en schilderstape is onmisbaar als je gaat schilderen.

We hopen dat deze verbouwingstips je op weg hebben geholpen. Als het idee van een verbouwing je toch stress bezorgt, maak je geen zorgen.

Bron: van 17-07-2023