Nieuwbouw Nieuws

Welke vloer kies je in een nieuwbouwwoning?

21-07-2023

Wanneer je een nieuwe woning hebt laten bouwen, worden deze vaak casco opgeleverd. Dat houdt in dat er in overleg wel een badkamer en keuken wordt geplaatst, maar voor de rest alles nog gedaan moet worden. Zo ben je dus zelf verantwoordelijk voor de vloeren, raambekleding en ook wat er op de muren en plafonds komt. Omdat je natuurlijk wel zo snel mogelijk in je nieuwe huisje wilt, is de juiste voorbereiding van groot belang. Dat houdt dus ook in dat je al in een vroegtijdig stadium op zoek moet naar onder andere een geschikte vloer. Aangezien het aantal vierkante meters al bekend is, kan de zoektocht beginnen! Omdat het uitzoeken van een nieuwe vloer best een uitdaging kan zijn, helpen wij je met het kiezen van een geschikte vloer.

Wat is je budget?

Alles valt en staat met het budget. Stel dat je budget 15 tot 20 euro per vierkante meter is, dan weet je in ieder geval wel dat een houten vloer, PVC vloer en ook beton gietvloer niet tot de mogelijkheden behoren. Je zult dan waarschijnlijk uitkomen bij laminaat, wat overigens ook een prima vloer is. Zorg er dus voor dat je vooraf weet wat je te besteden hebt, zodat je op basis daarvan je keuze kunt maken. Stel dat je budget beperkt is, kun je er ook altijd voor kiezen om in de woonkamer voor een luxe PVC vloer te gaan, terwijl je boven kiest voor laminaat of vinyl.

PVC vloer

Waar de laminaatvloer tot jaren geleden enorm populair was, zien we dat dit de laatste tijd volledig is verschoven naar PVC. Het voordeel van een PVC vloer, is dat je hier net even wat meer keuze in hebt dan laminaat en het ook natuurlijker oogt. Door de hoogwaardige kwaliteit materialen die wordt gebruikt, is een goede PVC visgraat vloer bijvoorbeeld bijna niet te onderscheiden van een traditionele houten visgraat. Daarnaast is een PVC vloer ook een stuk duurzamer en heeft deze ook een langere levensduur. Wel moet je er rekening mee houden dat de kosten wat hoger liggen en de ondervloer moet worden geëgaliseerd. Kies je voor een PVC vloer, dan moet je rekening houden met een prijs van tussen de 40 en 80 euro per vierkante meter, afhankelijk van het merk, de toplaag en of je gaat voor lange planken of een visgraat.

Laminaatvloer

Is je budget wat beperkter of vind je laminaat simpelweg een stuk mooier, dan zijn er ook hier ontzettend veel opties in. Het voordeel is wel dat je de ondervloer niet hoeft te egaliseren, maar er wel een ondervloer onder moet voor het geluid en isolatie. Je kunt dus afhankelijk van je budget gaan voor een PVC vloer of kiezen voor laminaat. Zo zijn er namelijk tegenwoordig ook hoogwaardige laminaatvloeren, waarbij je al snel boven de twintig euro per vierkante meter uitkomt. Maak dus voor jezelf de afweging en kijk welke vloer het beste aansluit bij zowel je budget, als je smaak. Twijfel je, vraag dan eens wat stalen op bij meerdere partijen, zodat je het even rustig op je kunt laten inwerken.

Bron: van 21-07-2023