Nieuwbouw Nieuws

15 Gouden tips voor het verbouwen van de badkamer

28-07-2023

Het verbouwen van de badkamer kan een spannend maar ook uitdagend project zijn. Of je nu je oude badkamer wilt renoveren of een geheel nieuwe wilt creëren, het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. In dit artikel geven we je 15 gouden tips die je kunnen helpen bij het verbouwen van de badkamer. Van het plannen en ontwerpen tot het kiezen van materialen en het voltooien van de renovatie, deze tips zullen je op weg helpen naar een prachtige en functionele badkamer.

1. Maak een gedetailleerd plan

Voordat je begint met het verbouwen van je badkamer, is het essentieel om een gedetailleerd plan te maken. Overweeg de indeling, de gewenste functies en het budget. Een goed doordacht plan zal je helpen om efficiënt te werken en mogelijke problemen te voorkomen. Reken dus uit wat de kosten van een badkamer zijn.

2. Bepaal je budget

Stel een realistisch budget vast voor je badkamerverbouwing. Dit helpt je bij het maken van keuzes over materialen en het inhuren van professionals, als dat nodig is. Zorg ervoor dat je ook rekening houdt met eventuele onverwachte kosten.

3. Kies de juiste materialen

Bij het verbouwen van je badkamer is het belangrijk om kwaliteitsmaterialen te kiezen die bestand zijn tegen vocht en slijtage. Denk na over duurzame vloeren, waterbestendige verf en hoogwaardige sanitaire voorzieningen. Zo kun je langdurig van je nieuwe badkamer genieten.

4. Overweeg de indeling

Denk goed na over de indeling van je badkamer. Optimaliseer de beschikbare ruimte door te kijken naar de positie van de douche, het bad, de wastafel en het toilet. Een slimme indeling zorgt voor een functionele en aantrekkelijke badkamer.

5. Verlichting is belangrijk

Goede verlichting is essentieel in de badkamer. Overweeg het gebruik van zowel functionele verlichting, zoals heldere plafondlampen boven de wastafel en douche, als sfeerverlichting om een ontspannen sfeer te creëren. Denk ook aan natuurlijke lichtinval door middel van ramen of dakramen.

6. Ventilatie voor vochtbeheersing

Zorg voor voldoende ventilatie in je badkamer om vochtproblemen te voorkomen. Installeer een goede afzuigventilator en overweeg ook natuurlijke ventilatiemogelijkheden, zoals een raam dat open kan. Dit helpt bij het voorkomen van schimmel en het behouden van een gezonde omgeving.

7. Kies voor praktische opbergruimte

Badkamers hebben vaak behoefte aan voldoende opbergruimte. Denk na over praktische oplossingen zoals zwevende planken, wandkasten en lades onder de wastafel. Op deze manier kun je je badkamer georganiseerd en opgeruimd houden.

8. Houd rekening met waterbesparing

Overweeg bij het kiezen van sanitair en kranen ook het aspect van waterbesparing. Er zijn verschillende milieuvriendelijke opties beschikbaar die zowel water als energie besparen. Dit helpt niet alleen het milieu, maar kan ook je waterrekening verlagen.

9. Besteed aandacht aan details

Het zijn vaak de kleine details die een badkamer echt afmaken. Denk aan accessoires zoals handdoekhouders, zeepdispensers en spiegels. Zorg ervoor dat ze passen bij de stijl van je badkamer en functionaliteit bieden.

10. Vloerverwarming voor extra comfort

Overweeg het installeren van vloerverwarming in je badkamer voor extra comfort. Er is niets zo aangenaam als warme voeten op een koude ochtend. Vloerverwarming kan ook helpen om de vochtigheid in de ruimte te verminderen.

11. Kies voor duurzame en milieuvriendelijke opties

Denk aan duurzaamheid en milieuvriendelijkheid bij het verbouwen van je badkamer. Kies bijvoorbeeld voor gerecyclede materialen, zoals hout of tegels gemaakt van gerecyclede glasflessen. Daarnaast kun je overwegen om waterbesparende douchekoppen en toiletten te installeren.

12. Werk met professionals indien nodig

Als je niet zeker bent van je doe-het-zelf vaardigheden, aarzel dan niet om professionals in te schakelen. Het inhuren van een ervaren loodgieter, tegelzetter of elektricien kan je veel tijd en stress besparen. Zorg ervoor dat je betrouwbare en gekwalificeerde vakmensen kiest.

13. Maak een tijdschema

Een goede planning en een duidelijk tijdschema zijn essentieel bij het verbouwen van de badkamer. Bepaal hoe lang elke fase van het project zal duren en houd rekening met mogelijke vertragingen. Op deze manier kun je de voortgang bijhouden en ervoor zorgen dat de renovatie op tijd wordt voltooid.

14. Wees realistisch over je vaardigheden

Bij het verbouwen van de badkamer is het belangrijk om realistisch te zijn over je eigen vaardigheden en kennis. Als bepaalde taken te complex lijken, is het beter om professionele hulp in te schakelen. Zo voorkom je fouten en teleurstellingen. Als je zelf complete badkamers voor je werk realiseert heb je nu eenmaal meer kennis dan als het je eerste badkamer ooit is.

15. Geniet van het eindresultaat

Als alle werkzaamheden zijn voltooid en je nieuwe badkamer klaar is, is het tijd om te genieten van het eindresultaat. Neem de tijd om te ontspannen in je nieuwe bad of douche en bewonder het vakmanschap en de inspanning die in de renovatie is gestoken.

Bron: van 28-07-2023