Nieuwbouw Nieuws

Meerwaarde voor je huis: waarom een overkapping een slimme keuze is

14-09-2023

Het is je wellicht al opgevallen tijdens je wandelingen in de buurt of gesprekken met buren: steeds meer huiseigenaren kiezen voor een overkapping aan huis. Of het nu een stijlvolle pergola is of een robuuste veranda, een overkapping aan huis is dé trend van dit moment. Maar wat maakt het nu zo populair en hoe kan zo'n bouwsel de waarde van je huis verhogen?

De wens voor een extra leefruimte

Het is geen geheim dat we als mens steeds meer behoefte hebben aan buitenlucht en natuur. Na een lange werkdag achter een computerscherm, of gewoon als ontspanning in het weekend, wil je even buiten zijn. Met een overkapping aan huis creëer je in feite een extra leefruimte waar je het hele jaar door van je tuin kunt genieten.

Stel je voor: in de zomer zit je heerlijk beschut tegen de felle zon, terwijl je in de winter, met een terrasverwarmer of een gezellig haardvuur, toch nog buiten zit zonder last te hebben van de kou of regen. Je verlengt als het ware de seizoenen, en dat maakt je leefruimte flexibeler en aangenamer.

Esthetiek en functionaliteit hand in hand

Je denkt misschien: "Is het wel mooi, zo’n overkapping aan huis?" Het antwoord is een volmondig ja. Overkappingen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in tal van stijlen, materialen en kleuren. Je kunt dus eenvoudig een overkapping aan huis kiezen die bij de architectuur van je huis past en die je tuin een stijlvol tintje geeft.

Daarnaast is het ook bijzonder functioneel. Zo biedt een overkapping bescherming tegen UV-stralen, regen en andere weersinvloeden. Je tuinmeubilair blijft bijvoorbeeld langer mooi en je kunt bepaalde planten of kruiden kweken die wel wat bescherming kunnen gebruiken.

Een boost voor de waarde van je huis

Nu het belangrijkste punt: hoe draagt een overkapping bij aan de waarde van je huis? Dit is vrij simpel.

• Verbeterde leefruimte: Zoals eerder genoemd, biedt een overkapping een extra leefruimte, wat altijd een pluspunt is bij de verkoop van een woning.

• Energiebesparing: In sommige gevallen kan een overkapping ook bijdragen aan energiebesparing. In de zomer houdt het je huis koeler door de schaduw die het biedt, terwijl het in de winter als extra isolatie kan fungeren.

• Esthetische waarde: Een goed ontworpen en goed geplaatste overkapping aan huis kan de esthetische waarde van je woning verhogen, waardoor potentiële kopers sneller verliefd worden op je huis.

Onderhoud en levensduur

Als je besluit te investeren in een overkapping aan huis, is het ook belangrijk te kijken naar de levensduur en het onderhoud. Hoogwaardige materialen zoals hardhout, aluminium of staal hebben vaak een langere levensduur en vragen minder onderhoud. Door te kiezen voor kwaliteit verhoog je niet alleen de waarde van je huis op de korte termijn, maar zorg je er ook voor dat deze waarde behouden blijft in de toekomst.

Meer dan een trend

Een overkapping is niet zomaar een trend, het is een investering in je leefcomfort en de waarde van je huis. Of je nu wilt genieten van een extra buitenruimte, je meubels wilt beschermen of de waarde van je huis wilt verhogen, een overkapping biedt tal van voordelen. Overweeg je een overkapping aan huis? Ga dan zeker in gesprek met een specialist die je kan adviseren over de beste opties voor jouw situatie.

Bron: van 14-09-2023