Nieuwbouw Nieuws

De esthetische en duurzame allure van hout in nieuwbouwwoningen

20-09-2023

In het streven naar duurzaamheid is er een opmerkelijke trend waarneembaar binnen de architectuur en bouw: het gebruik van hergebruikt hout. Dit hout, vaak afkomstig van oude schuren, wagons en wijnpersen, wordt verwerkt in de constructie en afwerking van nieuwbouwwoningen. Types zoals oude eiken balken, barnwood, wagonplanken en wijnpersplanken winnen snel aan populariteit.

De duurzaamheidsfactor

Het gebruik van hergebruikt hout is niet enkel een modieuze keuze, maar dient ook een milieuvriendelijk doel. Volgens een rapport van de Nederlandse overheid wordt geschat dat het hergebruik van hout de CO2-uitstoot met ongeveer 1,5 ton per ton hergebruikt hout kan verminderen. Dit betekent dat huiseigenaren die voor deze optie kiezen niet alleen een esthetisch aantrekkelijk huis krijgen, maar ook bijdragen aan de reductie van hun ecologische voetafdruk.

Financiële voordelen van hergebruikt hout

Naast esthetische en ecologische voordelen biedt hergebruikt hout ook financiële winst. Hoewel de initiële investering wellicht hoger kan liggen, wordt dit gecompenseerd door de levensduur en onderhoudsvriendelijkheid van het materiaal. Oud hout, met name soorten zoals eiken en barnwood, heeft reeds jaren van natuurlijke behandeling en uitharding achter de rug, waardoor het bestand is tegen slijtage en afbreuk. Dit maakt dure, regelmatige onderhoudsbeurten overbodig. Verder zorgt het unieke karakter van hergebruikt hout voor een verhoogde woningwaarde. Zo vertegenwoordigt het gebruik van dergelijk hout niet alleen een persoonlijke esthetische keuze, maar ook een slimme langetermijninvestering.

Barnwood: Een authentiek stukje platteland

Barnwood wordt steeds meer de keuze voor diegenen die een stukje natuurlijke en rustieke charme in hun nieuwbouwwoning willen. Afkomstig van oude schuren en agrarische gebouwen, heeft dit type hout een natuurlijk verweerde uitstraling. Er zijn zelfs specifieke barnwood houthandel leveranciers die een breed scala aan bewerkingen en afwerkingen bieden, waardoor huiseigenaren volledige controle hebben over de esthetische uitkomst.

Oude eiken balken: Robuust en karaktervol

Oude eiken balken zijn het toonbeeld van duurzaamheid en authenticiteit. Afkomstig van historische constructies, brengen deze balken een rijkdom aan verhaal en karakter naar de moderne nieuwbouwprojecten. Hun robuustheid is onbetwistbaar; de natuurlijke weerstand tegen schimmel en ongedierte maken eikenhout een duurzame keuze. Bovendien geven de subtiele verouderingskenmerken, zoals natuurlijke barsten en nerven, elk interieur een unieke touch.

Wagonplanken: Industriële uitstraling en duurzaamheid

Wagonplanken zijn afkomstig van oude spoorwagons en brengen een industriële flair naar nieuwbouwwoningen. Door hun historisch gebruik zijn deze planken vaak extra behandeld tegen weersinvloeden, waardoor ze een hoge mate van duurzaamheid bieden. Dit maakt ze uitermate geschikt voor vloeren, meubels en zelfs buitenconstructies.

Wijnpersplanken: Een exotische touch

Wijnpersplanken hebben een unieke herkomst: ze komen uit de traditionele wijnpersen en brengen een exotisch en rijk karakter naar de moderne woning. Het hout is over het algemeen zeer duurzaam en draagt sporen van zijn verleden, zoals verkleuringen van het wijnproductieproces. Dit levert niet alleen een gespreksstarter op maar maakt ook elk stuk uniek.

De milieubijdrage van hergebruikt hout

De keuze voor hergebruikt hout heeft naast esthetische voordelen ook positieve effecten op het milieu. Volgens cijfers van de Nederlandse overheid kan elke ton hergebruikt hout leiden tot een vermindering van ongeveer 1,5 ton aan CO2-uitstoot.

Conclusie: Oud en nieuw in harmonie

Nieuwbouwwoningen die hergebruikt hout incorporeren, bieden een perfecte symbiose tussen oude en nieuwe elementen. Of het nu oude eiken balken, barnwood, wagonplanken of wijnpersplanken zijn; elke keuze draagt bij aan de unieke stijl en duurzaamheid van de woning. Hiermee wordt de fundering gelegd voor een toekomst waar esthetiek en duurzaamheid hand in hand gaan.

Bron: van 20-09-2023