Nieuwbouw Nieuws

Nieuwe normeringen werkschoenen: begin veilig aan je werkzaamheden

10-10-2023

Of je nu een doorgewinterde vakman bent in de bouwsector, de zware industrie trotseert, je groene vingers laat wapperen als hovenier, of gewoon af en toe klusjes aanpakt in huis en tuin, één ding staat als een paal boven water: het dragen van het juiste werkschoeisel is van levensbelang. Werklaarzen en veiligheidslaarzen zijn niet zomaar schoenen; ze zijn de onmisbare hoekstenen van jouw bescherming en comfort op de werkvloer. Kortom, ze staan garant voor jouw veiligheid en welzijn tijdens een breed scala aan werkzaamheden.

Wanneer je in twijfel verkeert over welke specifieke werklaarzen of veiligheidslaarzen je moet aanschaffen, is het altijd wijs om in contact te treden met je werkgever of te raadplegen met een expert op dit gebied. Bedrijven zoals Bowork zijn doorgewinterde specialisten die jou kunnen bijstaan in de keuze van de perfecte schoeiseloplossing, gebaseerd op de exacte eisen van jouw werkzaamheden en de strikt geldende veiligheidsnormen. Hun deskundigheid kan een cruciale rol spelen bij het waarborgen van jouw veiligheid en comfort op de werkvloer.

Goede werkschoeisel onmisbaar

Werkschoeisel zoals werklaarzen zijn van onschatbare waarde in tal van bedrijfstakken en vervullen een essentiële rol bij het beschermen van werknemers tegen verschillende gevaren op de werkvloer. Hier zijn enkele situaties waarin hoogwaardige veiligheidsschoenen en werkschoenen van onschatbare waarde zijn:

Bescherming tegen vallende voorwerpen

In bouwprojecten en andere klussen bestaat het risico van vallende voorwerpen. Werklaarzen en veiligheidsschoenen, uitgerust met duurzame neuzen van composiet of staal, vormen een betrouwbaar schild tegen potentieel letsel door vallende objecten.

Voorkom uitglijden en vallen

Antislipzolen zijn van cruciaal belang voor werknemers die in omgevingen werken waar gladde of natte oppervlakken het risico op uitglijden en vallen verhogen. Deze zolen zijn ontworpen om extra grip te bieden op diverse ondergronden, waardoor de algehele veiligheid op de werkplek wordt verbeterd.

Voorkom elektrische schokken

Voor werknemers die in elektrisch gevoelige omgevingen werken, zijn werkschoenen met elektrische isolatie van vitaal belang om elektrische schokken te voorkomen. Deze veiligheidsschoenen leiden elektrische stromen veilig naar de aarde, waardoor de drager beschermd wordt tegen elektrische gevaren.

Vermindert vermoeidheid

Langdurige werkzaamheden kunnen aanzienlijke belasting op de voeten veroorzaken. Werklaarzen die zijn ontworpen met aandacht voor comfort en ergonomie kunnen het draagcomfort aanzienlijk verbeteren en vermoeidheid verminderen. Denk aan demping, voetboogondersteuning, ademende materialen en een goede pasvorm als belangrijke kenmerken van hoogwaardige werkschoenen.

Voorkom natte voeten

aterdichte werklaarzen of andere werkschoeisel zijn onmisbaar voor werkzaamheden in vochtige omstandigheden of buitenwerk, omdat ze ervoor zorgen dat je voeten droog en comfortabel blijven. De Water Penetration and Absorption (WPA) -norm is een belangrijke standaard om de waterdichtheid van schoeisel te beoordelen.

Bestand tegen slijtage en scheuren

Werkzaamheden kunnen behoorlijk ruw zijn voor werkschoenen en veiligheidsschoenen. Werklaarzen die regelmatig worden blootgesteld aan zware omstandigheden zijn doorgaans vervaardigd uit duurzame materialen die bestand zijn tegen slijtage en scheuren, wat resulteert in een langere levensduur. Het juiste werkschoeisel is dus niet alleen een accessoire, maar een noodzakelijke uitrusting om de veiligheid en het welzijn van werknemers in uiteenlopende werkomgevingen te waarborgen.

Nieuwe Europese eisen en regelgeving: De nieuwe EN ISO 20345:2021

Sinds maart 2023 hebben er aanzienlijke veranderingen plaatsgevonden in de Europese voorschriften en normen met betrekking tot werkschoenen en veiligheidsschoenen. Deze herziene voorschriften en normen zijn specifiek geïmplementeerd om de bescherming van werknemers op de werkvloer te versterken en zijn geïntegreerd in geactualiseerde normeringsrichtlijnen. De nieuwe normen vallen onder de de nieuwe EN ISO 20345:2021.

Verbeterde specificaties voor bescherming tegen specifieke gevaren

Deze updates in de EN ISO 20345:2021 norm weerspiegelen de voortdurende toewijding van de Europese Unie aan de veiligheid van werknemers in diverse sectoren. Ze omvatten vaak verbeterde specificaties voor bescherming tegen specifieke gevaren, zoals impact, elektrische risico's en antislipprestaties. Bovendien zijn er aangescherpte criteria voor duurzaamheid en kwaliteit van materialen om ervoor te zorgen dat werkschoenen bestand zijn tegen de zwaarste omstandigheden.

Nadruk op comfort en ergonomie

Een ander belangrijk aspect van deze herziene normen is hun nadruk op comfort en ergonomie. Werknemers brengen vaak lange uren door in hun werkschoenen, en daarom worden nu strengere eisen gesteld aan demping, ondersteuning van de voetboog en pasvorm om vermoeidheid te verminderen en het draagcomfort te verhogen.

Verbeterde traceerbaarheid

Bovendien zijn de nieuwe normen ontworpen om de traceerbaarheid van werkschoeisel te verbeteren, zodat gebruikers gemakkelijk kunnen achterhalen of hun schoenen voldoen aan de vereiste veiligheidsnormen. Dit draagt bij aan een hoger bewustzijn van de noodzaak van correcte veiligheidsuitrusting in de arbeidswereld.

Kortom, de recente veranderingen in Europese voorschriften en normen voor werkschoenen en veiligheidsschoenen vertegenwoordigen een significante stap voorwaarts in het waarborgen van de veiligheid en het welzijn van werknemers op de werkplek. Ze beloven niet alleen betere bescherming tegen risico's, maar ook verbeterd comfort en bewustwording, wat van cruciaal belang is voor de moderne arbeidsomgeving.

Twee nieuwe S veiligheidsnormeringen

Er zijn recentelijk twee nieuwe beschermingsniveaus geïntroduceerd binnen de categorie werkschoeisel, namelijk de S6 en S7 veiligheidsnormeringen. Deze toevoegingen verrijken de verscheidenheid aan veiligheidsstandaarden om te kunnen voldoen aan de diverse behoeften op de werkplek. Schoeisel dat voldoet aan de S6-norm ondergaat vergelijkbare vereisten als schoenen met een S2-classificatie, maar legt een extra nadruk op waterbestendigheid, aangeduid als WR (Water Resistant). Dit betekent dat S6-werkschoeisel niet alleen bescherming bieden tegen risico's zoals vallende voorwerpen en antistatische eigenschappen hebben, maar ook specifiek zijn ontworpen om waterbestendig te zijn. Dit maakt ze bij uitstek geschikt voor situaties waarin natte of vochtige omstandigheden een rol spelen.

In het kader van de S7-norm komen de specificaties overeen met die van de S3-classificatie, maar met strengere eisen voor waterbestendigheid. Schoenen die reeds aan de waterdichtheidseisen van de bestaande S3-norm voldoen, worden nu geclassificeerd als S7-werkschoenen volgens de herziene norm. Dit draagt bij aan een gedifferentieerder en preciezer classificatiesysteem dat de diversiteit aan beschermingsbehoeften in verschillende werkomgevingen weerspiegelt.

Deze nieuwe normen bieden werknemers en werkgevers de mogelijkheid om werkschoeisel zoals laarzen te selecteren die nog beter zijn afgestemd op de specifieke risico's en omstandigheden op hun werkplek. Dit resulteert in een verhoogd niveau van veiligheid en bescherming, wat cruciaal is voor een veilige en productieve werkomgeving.

Bron: van 10-10-2023