Nieuwbouw Nieuws

Mag je een uitvalscherm plaatsen aan de voorkant van je woning?

23-10-2023

Wanneer je iets wilt aanpassen aan je woning, dan kan het zijn dat je hiervoor een vergunning nodig hebt. Hierbij moet je denken aan het laten plaatsen van een dakkapel of wanneer je aan de slag gaat met het uitbouwen van je huis. Natuurlijk gelden er wel bepaalde regels en hoef je pas vanaf een bepaald punt ook daadwerkelijk een vergunning aan te vragen. Twijfel je, dan is het raadzaam om even contact op te nemen met de gemeente, zodat ze je precies kunnen vertellen wat er wel of juist niet nodig is en welke kosten ermee gemoeid gaan. Omdat we ook zien dat steeds meer mensen kiezen voor een uitvalscherm aan de voorkant het huis om zo tijdens de zomer de zon tegen te kunnen houden, is het goed te weten of dit zomaar mag of dat er bepaalde restricties zijn.

Wet- en regelgeving rondom het plaatsen van een uitvalscherm

Bij het plaatsen van een uitvalscherm aan de voorkant van je woning moet je rekening houden met bepaalde wet- en regelgeving. Deze regels kunnen per gemeente verschillen, dus het is belangrijk om de lokale richtlijnen te raadplegen voordat je overgaat tot de aanschaf en installatie van een uitvalscherm. Vaak kun je bij de publieksbalie in het gemeentehuis vragen wat de regels zijn, maar is dit in de meeste gevallen ook gewoon online te vinden. Over het algemeen gelden er echter een aantal algemene regels waar je je aan moet houden. Zo mag je bijvoorbeeld geen uitvalscherm plaatsen dat hoger is dan 2,5 meter boven de begane grond. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat het uitvalscherm geen overlast veroorzaakt voor je buren, zoals het blokkeren van hun uitzicht.

Vergunning en meldingsplicht

In sommige gevallen is het plaatsen van een uitvalscherm aan de voorkant van je woning vergunningsvrij, maar in andere gevallen is er wel een vergunning of melding nodig. Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder de afmetingen van het uitvalscherm, de locatie van je woning en eventuele beschermde stadsgezichten. Het is namelijk wel logisch dat je niet midden in het centrum een uitvalscherm kunt plaatsen, waardoor de weg voor anderen en met name de hulpdiensten wordt geblokkeerd. Kijk daarom dus goed of je bijvoorbeeld daadwerkelijk een vergunning moet aanvragen of dat alleen een meldplicht voldoende is, zodat de gemeente weet dat er een aanpassing aan de gevel van het huis is gedaan.

Ga voor kwaliteit en veiligheid

Naast het naleven van de wet- en regelgeving is het ook belangrijk om te kiezen voor een uitvalscherm van goede kwaliteit en die ook voldoet aan de veiligheidsnormen. Je doet er daarom dan ook verstandig aan om te kiezen voor een erkend bedrijf, zodat je niet alleen zeker weet dat ze de juiste kennis in huis hebben, maar je bij eventuele problemen ook een beroep kunt doen op ze. Er zijn verschillende aanbieders op de markt die uitvalschermen aanbieden, dus het is verstandig om je goed te laten informeren en advies in te winnen voordat je een keuze maakt.

Let bij de aanschaf van een uitvalscherm op het materiaal, de duurzaamheid, de garantievoorwaarden en de bevestigingsmethoden. Daarnaast is het belangrijk om het uitvalscherm regelmatig te laten controleren en onderhouden om de veiligheid te waarborgen.

Bron: van 23-10-2023