Duurzaamheid in nieuwbouwwoningen
27-10-2023Duurzame woningen zijn de nieuwe trend, en gelukkig wordt er steeds meer rekening gehouden met het milieu bij nieuwbouwwoningen. Het idee om de nieuwe 'Tesla'-woning te hebben, is dan ook aantrekkelijk. Het gaat hierbij om huizen die niet langer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen zoals gas of elektriciteit. Dat is toch fantastisch? Je hebt dus niet langer te maken met energieleveranciers die je maandelijks torenhoge facturen sturen. Je kunt bijvoorbeeld gewoon zonnepanelen aansluiten en een cv ketel kopen die daar bij aansluit om bijvoorbeeld je water te verwarmen. Maar waar wordt er allemaal rekening mee gehouden bij duurzame nieuwbouwwoningen? Wat kun je verwachten? Lees er hier meer over!
Aardgasvrij bouwen is verplicht
Wist je dat aardgasvrij bouwen al vanaf 2018 verplicht is? Nieuwe woningen mogen dus niet meer aangesloten worden op het gas om duurzaamheid te bevorderen. Dit is geregeld in de Wet Voortgang Energietransitie. Daarnaast is er nog een andere norm van kracht, namelijk de BENG-norm. Dit staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Wat betekent dit? Dit houdt in dat alle nieuwe woningen in Nederland vanaf 2021 bijna helemaal energieneutraal zijn. Is jouw woning daarop voorbereid? Doe de cv ketel test en kijk of je van het gas af kunt stappen!
Een slimme investering
Natuurlijk is een duurzame nieuwbouwwoning niet alleen goed voor het milieu. Het is ook financieel gezien een slimme zet. Sta jij op het punt om een hypotheek aan te vragen voor een duurzame woning? Dan krijg je waarschijnlijk extra leencapaciteit en misschien zelfs korting op de rente. Duurzaam wonen is dus goed voor het milieu en voor je portemonnee.
Duurzame technologieën en installaties
Nieuwbouwwoningen worden vaak uitgerust met allerlei technologieën en installaties om de milieueffecten te verminderen en natuurlijk om het wooncomfort te vergroten. Waar moet je dan aan denken? Ten eerste hebben we de bodemwarmtepomp. Hiermee kun je warmte uit de grond halen en daarmee je huis verwarmen. Op warme dagen werkt het systeem zelfs in omgekeerde richting om de woning af te koelen. Daarnaast heb je nog een WTW-installatie. In principe is dit een ventilatiesysteem dat ervoor zorgt dat er geen warmte verloren gaat wanneer je de woning aan het ventileren bent. Helemaal top met de CO2-detectie om de luchtkwaliteit te optimaliseren. Daarnaast hebben nieuwbouwwoningen vaak vloerverwarming. Het lijkt een extra luxe, maar het is gewoon veel milieuvriendelijker dan de standaard radiatoren. De warmte is namelijk gelijkmatig en behaaglijk.
Energie-efficiënte woningen
Duurzaam bouwen kan een beetje verwarrend zijn vanwege alle moeilijke termen en definities die de experts gebruiken. Een energieneutrale woning is eigenlijk heel simpel: gedurende het hele jaar gebruikt zo'n huis net zoveel energie als het lokaal duurzaam opwekt voor alle huishoudelijke behoeften. Maar dan heb je ook nog iets dat we een 'Nul Op de Meter' (NOM) woning noemen, die gaat nog een stap verder. Bij NOM-woningen wordt niet alleen al het energiegebruik gedekt door lokaal opgewekte duurzame energie, maar ook het huishoudelijk verbruik. Dat is pas echt groen wonen!