Nieuwbouw Nieuws

Akoestiek: onbekend maakt onbemind

30-10-2023

Als je een huis gaat bouwen, moet je ontzettend veel keuzes maken, zoals de locatie, het definitieve ontwerp van je droomwoning en benodigde materialen. Veelal is hier een architect bij betrokken, een aannemer en diverse bouw- en installatiebedrijven. Aan alles wordt gedacht! Ten minste, dat hoop je.. Akoestiek is typisch zo’n onderdeel wat mensen achteraf heel belangrijk vinden, maar wat vaak te weinig aandacht krijgt.

Waarom is akoestiek belangrijk?

Akoestiek is belangrijk omdat het de kwaliteit van het leven in je huis kan beïnvloeden. Slechte akoestiek kan leiden tot:

● Galm en echo: in grotere ruimtes die zijn vormgegeven met harde materialen wordt geluid goed gedragen en weerkaatst wat leidt tot geluidsoverlast in de vorm van galm en echo

● Vermoeidheid: geluidsoverlast kan leiden tot vermoeidheid en stress

● Concentratieproblemen: het is moeilijk om je te concentreren als je wordt afgeleid door geluid

Er zijn talloze situaties denkbaar waarbij goede akoestiek zeer gewenst is. Denk bijvoorbeeld aan een omgeving met spelende kinderen, een gezellig diner met vrienden of familie, een duik in je privé zwembad, maar ook bijvoorbeeld tijdens het kijken van tv of luisteren van muziek.

Waarom wordt akoestiek vaak vergeten?

Ten eerste is akoestiek is een complex onderwerp dat niet altijd gemakkelijk te begrijpen is, zelfs niet voor een architect. Het is dan ook sterk te raden om hier een specialist bij te betrekken die je vrijblijvend akoestisch advies kan geven. Bovendien is het niet altijd duidelijk hoe akoestiek de kwaliteit van het leven in je huis kan beïnvloeden. Tegenwoordig wordt bij nieuwbouw vaak gekozen voor een moderne indeling en inrichting. Dit betekent veelal grote, rechte ruimtes met harde materialen en een minimalistische inrichting. Oftewel: vrij spel voor galm en echo. Een ander aspect is natuurlijk ook de prijs. Goede akoestiek gaat nou eenmaal gepaard met een extra investering en als er dan budget technische keuzes gemaakt moeten worden, wordt er vaak gekozen voor iets wat bekend is of direct zichtbaar is. Hierbij wordt vaak vergeten dat er sowieso kosten voor een mooi plafond gemaakt moeten worden en je beter kunt kijken naar de additionele kosten. Bedank daarbij ook dat het veel duurder wordt als je later alsnog een akoestisch plafond wil laten installeren.

Veelal zijn mensen pas overtuigd als ze op locatie een akoestisch plafond hebben ervaren en willen ze ook niet anders meer. De bekende uitdrukking ‘onbekend, maakt onbemind’ is hier dan ook volledig van toepassing. Wist je dat het mogelijk is om akoestiek te ervaren in zogenaamde experience centers?

Bron: van 30-10-2023