Nieuwbouw Nieuws

Waar moet je op letten als je een hypotheek afsluit

21-11-2023

Een huis kopen is een van de belangrijkste beslissingen die een persoon in zijn leven kan nemen. Het is immers het bezit waar je jarenlang van kunt genieten en waar veel herinneringen worden gemaakt. Zodra je besluit om een huis te kopen, is de volgende stap het vinden van de juiste hypotheek. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een hypotheek afsluit?

Het rentepercentage

Bij het kiezen van een hypotheek is het rentepercentage een van de belangrijkste factoren. Het is de rente die je betaalt over het bedrag dat je leent. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken wat de verschillende geldverstrekkers aanbieden, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Vergeet niet dat de rente ook invloed heeft op de maandelijkse aflossing, dus het is belangrijk dat je een rente kiest die je je kan veroorloven.

De looptijd

De looptijd is de tijd waarbinnen het geleende bedrag moet worden terugbetaald. Een langere looptijd betekent over het algemeen lagere maandlasten, maar ook hogere rentekosten. Daarnaast kan een lange looptijd ook betekenen dat je langer vastzit aan de hypotheek, dus let hier ook op.

De voorwaarden

Naast de rente en looptijd is het ook belangrijk om de voorwaarden van de hypotheek te bekijken. Vaak hebben geldverstrekkers speciale voorwaarden, zoals een boete bij vervroegde aflossing of een verplichte verzekering. Lees deze voorwaarden goed door, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Eigen geld

Hoewel je een hypotheek kunt krijgen voor het volledige aankoopbedrag, is het verstandig om zelf ook een eigen inbreng te hebben. Dit kan je bijvoorbeeld doen door spaargeld in te brengen of door het benutten van eigen vermogen. Niet alleen verlaagt dit de lasten, maar het zorgt er ook voor dat je minder afhankelijk bent van de geldverstrekkers.

Deskundig advies

Het afsluiten van een hypotheek is een belangrijk proces en kan hierdoor ook ingewikkeld zijn. Het is daarom verstandig om deskundig advies in te winnen bij een financieel adviseur, bijvoorbeeld bij Univé. Deze kan je helpen bij het kiezen van de juiste hypotheek en kan je ook adviseren over eventuele risico's.

Bron: van 21-11-2023