Nieuwbouw Nieuws

Vastgoedexpert Joshua Camera: “Daling verkoop nieuwbouw zorgelijke trend”

01-12-2023

Studenten die thuis blijven wonen, koppels die hun kinderwens uitstellen; het woningtekort wordt almaar nijpender. Nu blijkt uit cijfers van het CBS dat de verkoopcijfers van nieuwbouwwoningen zijn gekelderd in het tweede kwartaal. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt Joshua Camera, eigenaar en oprichter van Pex Real Estate.

In het tweede kwartaal van dit jaar is het aantal verkochte nieuwe woningen met 50 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit markeert de meest significante daling sinds het statistiekbureau CBS in 2015 begon met het registreren van deze gegevens. De grootste reden is volgens Joshua Camera simpelweg omdat de bouw door een handvol factoren vertraging oploopt.

"Er zijn een tal van redenen waarom er minder nieuwe woningen worden verkocht,” legt Joshua Camera uit. “Ten eerste is daar het probleem van de stikstofcrisis, Om duurzame woningen met minder stikstofuitstoot te realiseren, is een nieuwe, slimmere bouwmethode nodig, waarbij grondstoffen en middelen niet uitgeput worden en waarbij zoveel mogelijk herbruikbare materialen worden gebruikt.”

Tal van oorzaken

Toch zijn er volgens hem andere oorzaken die zwaarder wegen bij de woonproblematiek. Joshua Camera: “Het personeelstekort in de bouw blijft de grootste reden waarom de wooncrisis maar blijft woekeren, zowel in de Randstad als in de rest van Nederland. Door gebrek aan arbeidskrachten, vooral bouwvakkers, komen er veel projecten stilliggen. Haast elke gemeente beklaagt zich over dit tekort. Doodzonde, want projectontwikkelaars staan te trappelen om te bouwen.”

Niet alleen de bouw, ook de rest van het proces is gestagneerd, stelt Joshua Camera. “Bouwprojecten worden steeds op de lange baan geschoven en ook een vergunning krijgen is een hele klus tegenwoordig. Gemeenten zijn namelijk, zoals heel veel andere sectoren, onderbemand op dit moment.”

Camera: “Samenwerken aan creatieve oplossingen”

Daarnaast schrikt de toegenomen hypotheekrente, potentiële kopers af zegt Joshua Camera. “Kopers kijken naar bestaande huizen, of stellen de aankoop van een koophuis uit vanwege de hoge rente. Zo zijn er nog meer perikelen: de recente stijging van de hypotheekrentes, in combinatie met de toenemende inflatie en stijgende energieprijzen. Al deze ontwikkelingen hebben velen financieel in het nauw gedreven en dat maakt de aankoop van een nieuwbouwwoning steeds moeilijker.”

Joshua Camera maakt zich ernstig zorgen over deze ontwikkelingen. "Dit is juist het moment om te investeren in verduurzaming en om onze steden aantrekkelijker te maken," benadrukt hij. “ Een nauwere samenwerking tussen overheid, projectontwikkelaars en financiële instellingen is dan ook snel nodig om met creatieve oplossingen te komen.”

Bron: van 01-12-2023