Nieuwbouw Nieuws

Welke verzekeringen heb je nodig bij een nieuwbouwwoning?

04-12-2023

U bent op zoek naar een nieuwbouwwoning. Misschien is het de eerste keer dat u een woning gaat kopen. Maar misschien heeft u ook al ervaring in het kopen van een woning en wilt u nu een woning op die plek waar ze eindelijk gaan bouwen.

Een woning kopen is leuk en zeker een nieuwbouwwoning. Deze kunt u immers helemaal zelf indelen en inrichten, 100% naar uw eigen smaak. De keuken zelf uitzoeken en laten plaatsen, behang of schilderen in de gewenste kleur en de tuin aanleggen precies zoals u het in uw hoofd heeft.

Maar een woning en dus ook een nieuwbouwwoning is ook een hele verantwoordelijkheid. Belangrijk dus dat u uw zaken goed op orde heeft. Want wat te doen bij brand of een inbraak? En wat nu als u aansprakelijk wordt gesteld door een letselschade advocaat in Den Haag omdat uw hond de buurman in zijn been gebeten heeft en hij hierdoor niet meer kan werken en dus letselschade lijdt?

Verzekeringen zijn dus een belangrijk onderdeel als u een nieuwbouw woning koopt. Het is belangrijk om een verzekeringsexpert hiernaar te vragen. Om u vast een idee te geven van een aantal belangrijke verzekeringen die u als woningbezitter moet hebben, bespreken wij hieronder een aantal noodzakelijke verzekeringen. Zo voorkomt u wellicht veel problemen.

De aansprakelijkheidsverzekering

Een ongeval zit in een klein hoekje. Daarom is verzekeren tegen aansprakelijkheid heel belangrijk. Dat lijkt wellicht ook vanzelfsprekend, maar in de praktijk blijkt dit niet het geval. Wist u namelijk dat 640.000 van de 8.500.000 gezinnen in Nederland geen aansprakelijkheidsverzekering hebben? Dit is ruim 7,5% van de gezinnen. Gaan wij uit van een gezinsgrootte van gemiddeld 4 personen, dan gaat het dus om meer dan 2.500.000 mensen die niet verzekerd zijn tegen aansprakelijkheid.

Het niet hebben van een aansprakelijkheidsverzekering kan vergaande gevolgen hebben voor u. Neem het voorbeeld van de buurman die is gebeten door een hond. Een hondenbeet kan grote financiële gevolgen hebben voor het slachtoffer, maar ook voor u als u niet tegen aansprakelijkheid verzekerd bent. U krijgt dan te maken met een letselschade advocaat in Utrecht als u daar woont welke u aansprakelijk stelt voor de door de buurman geleden letselschade.

Maar ook letselschade veroorzaakt door een fietsongeval tussen 2 fietsers valt onder de AVP, de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Deze verzekering kunt u afsluiten als onderdeel van de gezinsverzekering of pakketverzekering als huizenbezitter.

De opstalverzekering

U moet er niet aan denken, brand, waterschade of gevallen dakpannen door een hevige storm. De kans is wellicht klein, maar er ontstaan dagelijks zo’n 13 woningbranden in Nederland. De schade die deze branden met zich meebrengen zijn enorm en lopen al snel in de tienduizenden euro’s. Daarom is een goede opstalverzekering voor uw nieuwbouwhuis van groot belang.

Denkt u er goed over na dat de herbouwwaarde van uw huis kan groeien in de loop van de tijd. Veel mensen vergeten dit en denken dat het huis wel goed verzekerd is, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is. Want als je niet periodiek de waarde van je huis laat taxeren, dan kan er sprake zijn van onderverzekering. Brand uw huis af, dan krijgt u niet de herbouwwaarde maar slechts een deel hiervan vergoed en blijft u met schade zitten.

De inboedelverzekering

Wij hebben vaak waardevolle spullen in ons huis. Sieraden, dure schilderijen en een grote televisie. U moet er niet aan denken om deze te verliezen. Maar wist u dat er in 2022 tussen de 25.000 en 30.000 woninginbraken plaatsvinden? Om uw bezittingen te beschermen is een inboedelverzekering dan ook geen overbodige luxe.

Wat voor de opstalverzekering geldt, geldt ook voor de inboedelverzekering. Laat uw inboedel regelmatig taxeren om ervoor te zorgen dat u niet onderverzekerd raakt!

Verzekeren is bij een nieuwbouw woning dus van groot belang. Hierboven bespraken wij slechts een aantal belangrijke verzekeringen. Zorg ervoor dat u zich goed laat adviseren!

Bron: van 04-12-2023