Nieuwbouw Nieuws

Welke verzekeringen heeft jouw nieuwe woning nodig?

22-01-2024

Als je een nieuwe woning hebt laten bouwen, is het belangrijk om vervolgens even de tijd te nemen om de juiste woonverzekeringen te kiezen. Een goede verzekering kan je heel veel problemen besparen, om nog maar te zwijgen over het geld dat het je kan besparen. Gebeurt er namelijk een keer iets in je huis, denk bijvoorbeeld aan een brand of een klein huishoudelijk ongelukje, dan heb je altijd een verzekering achter de hand waarmee je de schade kunt herstellen. Wat je precies nodig hebt, is afhankelijk van je situatie. Wij zullen je alle details uitleggen.

Kun je ook zonder verzekering?

Sommige verzekeringen zijn verplicht om te nemen, bijvoorbeeld een autoverzekering. Dat komt omdat je in het verkeer met andere mensen te maken hebt en je dus niet zelf kunt bepalen of jij risico’s wilt nemen of niet. In je woning kun je dat wel doen. Een woonverzekering is daarom niet verplicht. Dat wil echter niet zeggen dat een woonverzekering niet sterk aan te raden is. Als er namelijk iets gebeurt waardoor je grote schade oploopt, is het belangrijk om de middelen te hebben om deze schade te herstellen. Een goede woonverzekering helpt hier altijd bij. Loop je schade op, dan kun je meteen contact opnemen met je verzekeraar die een inventarisatie zal gaan maken. Vervolgens kun je de kosten uitgekeerd krijgen die gemaakt moeten worden om je woning weer in de originele staat terug te brengen. Zo voorkom je dat jij je spaartegoeden moet aanboren of, erger nog, dat je jezelf in de schulden moet steken om de opgelopen schade te kunnen herstellen.

Welke woonverzekeringen zijn er?

Als we het hebben over woonverzekeringen, dan hebben we het over twee verzekeringen: de inboedelverzekering en de opstalverzekering. De inboedelverzekering heb je altijd nodig, ook wanneer je in een huurhuis woont. Met deze verzekering wordt namelijk alle schade die je aan je spullen kunt oplopen, gedekt. Deze schade kan op heel veel manieren ontstaan, misschien gaat er een keer iets mis en laat je een glas water over je laptop vallen, misschien krijg je te maken met lekkage waardoor je tapijt naar zijn grootjes is gegaan. Het kan ook echt verkeerd zijn gegaan, bijvoorbeeld wanneer er brand in je woning is uitgebroken. In dat geval kan de schade aanzienlijk zijn en dan is een inboedelverzekering je redding. Je hoeft dan niet zelf alle kosten van het vervangen van je inboedel te betalen, maar je kunt een beroep doen op je verzekering.

De opstalverzekering

De tweede verzekering die je als woningeigenaar zeker nodig hebt, is de opstalverzekering. Met deze polis bescherm je je woning zelf. Schade beperkt zich namelijk niet altijd alleen maar tot je spullen en dus moet je ook zorgen dat je je woning zelf goed verzekerd. Een opstalverzekering is ook belangrijk wanneer je bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak hebt liggen. Deze vallen namelijk ook onder de dekking van deze verzekering. Kijk even op de site van je verzekeraar om je pakket woonverzekeringen vandaag nog af te sluiten.

Bron: van 22-01-2024