Nieuwbouw Nieuws

Aan de slag met het keukenontwerp voor je nieuwbouwwoning

27-02-2024

Nadat het papierwerk voor de aankoop van een nieuwbouwwoning ondertekend is, breekt er een spannende periode voor je aan. Niet alleen is het wachten totdat begonnen wordt aan de bouw van je nieuwe huis, ook moet er veel worden uitgezocht voor het interieur. Denk aan de vloer die je hier straks wilt laten leggen, de kleur voor op de muur en bijvoorbeeld de inrichting van de tuin. Relatief kleine uitdagingen in vergelijking met het samenstellen van de keuken. Van welke apparatuur laat je de keuken voorzien? Kies je voor een moderne- of juist landelijke stijl? Ga je voor een tegelwand achter de kookplaat, of kies je voor een afneembare verf? Er is ontzettend veel mogelijk op het gebied van keukens. Het maakt dat veel afhankelijk is van je budget. Zoek je naar een goedkope keuken voor je nieuwbouwwoning, of heb je er een ruimer budget voor?

Online beginnen met het vormgeven van het keukenontwerp

Vaak begint een keuken kopen op de website van een keukenzaak. Niet alleen biedt het je een goed beeld van de mogelijkheden die je tegenwoordig hebt. Ook vind je er vaak een 3D planner. Met zo’n online tool kun je alvast een begin maken aan het ontwerp van de nieuwe keuken. Super handig! Voor welke indeling kies je? Hoe hoog mogen de keukenkastjes straks zijn? Waar plaats je de verschillende keukenapparaten in het ontwerp? Wat is de impact van deze keuzes op de leidingen die er al gelegd zijn? Enzovoorts.

Tip: kijk niet alleen naar de foto’s op keukenzaken. Op een platform als Pinterest en persoonlijke blogs kijk je ongegeneerd bij mensen binnen. Welke kleuren combineren zij in hun keuken? Wat zijn de materialen die tegenwoordig vaak gebruikt worden?

Betrek de keuken bij de rest van je benedenverdieping

Tegenwoordig is het populair om de keuken qua stijl aan te laten sluiten bij de rest van het interieur in huis. Op deze manier kun je de keuken bij een aangrenzende woon- of bijvoorbeeld eetkamer betrekken. De kleuren die je in de woonkamer gebruikt zou je terug moeten laten komen in het ontwerp van de keuken. Datzelfde geldt voor het materiaalgebruik. Een groot contrast tussen de keuken en de rest van de benedenverdieping kan deze onnodig druk maken. Daar waar een keuken juist rust uit moet stralen. Niet voor niets is een van de trends op het gebied van keukens, less is more.

Keukens steeds meer een plek voor sociaal contact

Het voorgaande hangt samen met de wijze waarop mensen invulling geven aan hun keuken. Voorheen werden keukens voornamelijk functioneel ingericht. Je moest er de maaltijd kunnen bereiden, om de keuken vervolgens zo snel mogelijk weer te verlaten. Dat is veranderd in de afgelopen jaren. Steeds vaker wordt de keuken gebruikt als een sociale ruimte in huis. Dat geldt bijvoorbeeld bij huishoudens die kiezen voor een kookeiland, voorzien van een compacte bar. Terwijl je kinderen heerlijk aan het tekenen zijn aan deze bar, bereid jij alvast de maaltijd. Komt je partner thuis van zijn of haar werk? Terwijl deze uitrust op de hoge barkrukken van deze bar, hebben jullie de mogelijkheid om alvast even bij te praten.

Moderne apparatuur in keukens van nieuwbouwwoningen

Nieuwbouwwoningen worden standaard niet meer aangesloten op het gasnet. Dit maakt dat men de keuken in zo’n woning voorziet van een kookplaat op basis van inductie. Steeds populairder is de kookplaat met een geïntegreerd afzuigsysteem. Heb jij zo’n kookplaat al overwogen? Het is niet het enige moderne apparaat dat men in keukens gebruikt. Denk ook aan de kokendwaterkraan; in veel keukenontwerpen niet meer weg te denken. Een derde voorbeeld is de stoomoven.

Bron: van 27-02-2024