Nieuwbouw Nieuws

Aan de slag met het keukenontwerp in een nieuwbouwwoning

05-03-2024

Ben je recent de trotse eigenaar geworden van een nieuwbouwwoning? Al ver voordat de woning aan je wordt opgeleverd, is het zaak om na te denken over het ontwerp van de keuken. Welke materialen ga je gebruiken? Hoe combineer je verschillende kleuren op harmonieuze wijze met elkaar? Wat zijn de keukenapparaten die je straks allemaal nodig hebt? Het zijn slechts enkele voorbeelden van vragen die je jezelf kunt stellen bij het uitwerken van een keukenontwerp. Dit artikel helpt je op weg om tot de eerste schetsen van de keuken in jouw nieuwbouwwoning te komen. Welke stappen moet jij nog zetten?

Start met het kiezen van een indeling voor je keuken

Een nieuwe keuken kopen begint bij het bepalen van de indeling van deze ruimte. Kies je voor een U-vormige keuken, een klassieke L-vormige keuken of bijvoorbeeld voor een moderne keuken met kookeiland? Ook een keukenblok aan één wand kan interessant zijn, bijvoorbeeld bij een kleiner appartement of een studio. Kijk eens op de website van een bekende keukenzaak, om een beeld te krijgen van de verschillende keukenindelingen waaruit je tegenwoordig kunt kiezen. Het helpt je daarnaast een beeld voor jezelf te schetsen van de materialen en kleuren die momenteel populair zijn.

Tip: er zijn op het internet handige 3D ontwerp tools te vinden, waarmee je zelf een begin kunt maken aan het ontwerp van je keuken. Zo’n ontwerp tool laat je de keuken alvast globaal in je nieuwbouwwoning tekenen. Hoe pakken specifieke keuzes uit? Biedt het voorgenomen ontwerp voldoende kastruimte voor je servies, glazen en bestek? Kijk eens naar deze tips voor een efficiënt ontwerp.

Combinaties van kleuren en materialen

Wanneer je de indeling van de keuken bepaald hebt, is het zaak om op zoek te gaan naar combinaties van kleuren en materialen die passen bij jouw smaak. Het bekijken van de laatste trends op het gebied van keukens helpt hierbij. Populair is het anno 2024 om natuurlijke, zachte kleurtinten in het interieur van een keuken te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan de kleur van hout of aardetinten. Deze kleuren stralen warmte en kalmte uit. Het past goed bij een moderne keuken! Mocht je op zoek zijn naar een donkere keuken, dan zijn azuurblauw en olijfgroen het overwegen waard. Wist je dat ook een volledig zwarte keuken een goede optie kan zijn? Het geeft de ruimte een moderne, luxe uitstraling.

Kijkend naar populaire materialen valt op, dat steeds vaker gekozen wordt voor bijvoorbeeld graniet en composiet. Deze zwarte aanrechtbladen komen goed tot hun recht in een moderne en industriële design keuken. Ook beton(look) wordt steeds vaker gebruikt voor aanrechtbladen. Het fraaie aan beton zijn de oneffenheden in het materiaal. Dit past goed bij onder meer een landelijke of industriële stijl.

Luxe apparatuur uitzoeken voor je nieuwe keuken

De vaak laatste, maar zeker niet minst belangrijke stap is het uitzoeken van de apparatuur voor je keuken. Er zijn tegenwoordig tal van kwalitatief hoogstaande keukenapparaten verkrijgbaar. Denk aan de stoomoven, een kokendwaterkraan en bijvoorbeeld een inductie kookplaat. Bij deze inductie kookplaten kun je een model met een geïntegreerde afzuiging overwegen. Het voordeel hiervan is onder meer dat je de afzuigkap weg kunt laten uit het keukenontwerp. Ook hoeft voor deze modellen geen afvoerkanaal te worden aangelegd in de nieuwbouwwoning. Standaard zit zo’n afvoerkanaal vaak niet in de keuken verwerkt; het aanleggen ervan kost onnodig veel tijd en geld. Kookplaten met een geïntegreerd afzuigsysteem werken met een filter. Nadat de kookgeuren uit de lucht gefilterd zijn, wordt de lucht terug de keuken in geblazen. Het filter maak je periodiek schoon om verzekerd te zijn van een goede werking hiervan. In de keukenzaak vertelt men je hier meer over.

Bron: van 05-03-2024