Nieuwbouw Nieuws

Hoe bepaal je de kleur van je nieuwe keuken?

26-03-2024

Een nieuwe keuken kiezen is natuurlijk erg leuk, maar het kan ook behoorlijk lastig zijn om de juiste kleur te bepalen. Zeker met het grote aanbod dat je online kunt vinden, waarbij je ook rekening moet houden met de ruimte zelf. In dit artikel hopen we je op weg te helpen, zodat je binnenkort kunt genieten van jouw nieuwe droomkeuken in de perfecte kleur.

Kleuren vergelijken en testen

De eerste stap is je te laten inspireren door diverse kleuren, om erachter te komen welke kleuren jou het meest aanspreken. Een kleurstaal aanvragen is een leuke en goede manier om een kleur in werkelijkheid te testen. Kleuren kunnen namelijk anders uitvallen dan gedacht en anders ogen bij bepaald licht.

De gewenste interieurstijl en keukenindeling

De door jou gewenste interieurstijl speelt een belangrijke rol in de kleurkeuze van een keuken. Zo wordt bij een moderne keuken vaak gekozen voor wit, zwart of grijs. Terwijl je bij een landelijke keuken veel lichte houtkleuren en white wash tinten ziet. Het bepalen van de interieurstijl maakt het dus makkelijker om de kleurselectie al wat in te perken. Zo is het een stuk eenvoudiger om te kiezen uit het aantal superkeukens die online beschikbaar zijn.

Vergeet niet om rekening te houden met de indeling. Want hoe groter de keuken zelf; hoe meer je kunt spelen met kleur. Als je bijvoorbeeld voor een rechte keuken in combinatie met een kookeiland gaat, kun je voor verschillende kleuren werkbladen kiezen. Iets dat bij een l-vormige keuken niet mogelijk is.

Het combineren van kleuren en materialen

Bij het bepalen van de kleur van je nieuwe keuken, gaat het zelden om het kiezen van een enkele kleur. Natuurlijk is er een kleur die in het oog springt, maar deze zal vervolgens worden gecombineerd met andere kleuren en materialen. Zorg er dus voor dat je bij het uitkiezen van kleuren rekening houdt met de onderlinge combinatie. Staal past bijvoorbeeld prachtig bij antraciet, donker hout is erg goed te matchen met koperen accenten en wit past bijvoorbeeld geweldig bij wit-grijs marmer.

De omgeving

Niet alleen de keuken zelf en de bijbehorende stijl zijn van belang, ook de omgeving speelt een rol. Een donkere ruimte zonder veel natuurlijk daglicht heeft baat bij een keuken in lichte kleuren, evenals glanzende oppervlakken om het licht zoveel mogelijk te weerkaatsen. Een grote ruimte is daarentegen goed te combineren met houttinten, die zorgen voor warmte en gezelligheid.

Details en accenten

Niet alleen de basis van de keuken is belangrijk voor de kleurkeuze. De juiste details kunnen een kleur namelijk extra versterken en laten opvallen. Een zwart werkblad met een zwarte spoelbak valt bijvoorbeeld extra op, door het toevoegen van een gouden kraan. Terwijl een matzwarte kraan juist in het oog springt in een witte, hoogglans keuken.

Een moodboard maken

Tenslotte kan het een goed idee zijn om een moodboard te maken van je nieuwe keuken, waarbij je rekening houdt met de eerder genoemde elementen. Dit kan je overigens ook bij een showroom van een bedrijf doen als Superkeukens. Denk aan meerdere kleuren met elkaar vergelijken, het visualiseren van de gewenste interieurstijl, de keukenindeling, het combineren van materialen, en het betrekken van de werkelijke ruimte (inclusief de vloer) waar de keuken moet komen. Zo wordt het erg duidelijk hoe jouw keuken eruit komt te zien in een bepaalde kleur, iets dat overigens ook mogelijk is door het (laten) maken van een 3d-ontwerp.

Bron: van 26-03-2024