Nieuwbouw Nieuws

Diploma VCA online halen in je eigen leertempo

10-04-2024

In de bouw en nieuwbouw moet je je bewust zijn van de potentiële gevaren van je werk. Om daar professioneel mee om te gaan, is het verstandig om een VCA diploma te hebben. Dit diploma helpt je de veiligheid en gezondheid van jezelf en de collega’s tijdens risicovolle werkomstandigheden te waarborgen. Je kunt je VCA-persoonscertificering op verschillende manieren halen. Zo is het via VGMbox bijvoorbeeld mogelijk om voor je diploma VCA een online cursus te volgen.

VCA diploma: achtergrond en betekenis

Werken op bouwplaatsen is niet geheel zonder risico. Grote voertuigen, zwaar gereedschap, hoge steigers en actieve bouwkranen kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Om bedrijfsongevallen in risicovolle werkomgevingen te voorkomen, is de VCA-norm ontwikkeld. In eerste instantie werd dit gedaan om werkgevers en aannemers de zekerheid te geven dat de mensen die zij inhuren weten hoe ze veilig moeten werken. ‘VCA’ staat dan ook voor ‘Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers’.

Tegenwoordig is het VCA diploma een waardevol document voor het personeel in uiteenlopende branches. Je toont ermee aan dat je de regels omtrent gezondheid en veiligheid op het werk kent en navolgt. Meer over de VCA-persoonscertificering vind je op ‘Wat is VCA?’. Hoewel niet wettelijk verplicht, is het diploma onmisbaar in onder meer de bouw, steigerbouw, isolatie en elektrotechniek. Niet alleen voor werknemers, maar ook voor leidinggevenden. Het VCA diploma wordt in meerdere Europese landen erkend.

VCA Basis en VCA VOL

Een diploma VCA kan worden behaald via een online VCA Basis cursus of VCA VOL cursus. Het VCA Basis-diploma is bedoeld voor werknemers en het VCA VOL-diploma voor zzp’ers en leidinggevenden. De afkorting ‘VOL’ verwijst naar ‘Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden’. In de praktijk komt het erop neer dat al het personeel dat risicovolle werkzaamheden uitvoert of in een risicovolle omgeving werkt bij voorkeur in het bezit is van een VCA diploma. De VCA Basis cursus en VCA VOL-opleiding staan overigens los van elkaar. Er is dus geen basisdiploma voor nodig om een online VCA VOL cursus te kunnen volgen.

Waarom online een diploma VCA halen?

Het grootste voordeel van een VCA online training is dat je je eigen tempo kan aanhouden. De momenten waarop je de leerstof tot je neemt, kies je namelijk zelf. In tegenstelling tot een klassikale VCA-opleiding hoef je dus geen dag vrij te nemen of een vrije zaterdag op te offeren.

Een ander voordeel is dat je de veiligheids- en gezondheidsaspecten waarmee je al bekend bent kunt overslaan. Zaken die meer aandacht vereisen, kan je juist extra goed doornemen. Dat maakt online VCA Basis cursussen en VCA VOL cursussen ideaal voor als je al over de nodige kennis beschikt.

VCA online training waar je maar wilt

Omdat je niet afhankelijk bent van een locatie, kun je overal waar het jou uitkomt studeren voor je VCA diploma. Het enige wat je nodig hebt is een laptop, tablet of pc. Zolang je een internetverbinding hebt, is de online VCA Basis cursus of VCA VOL cursus op elke locatie beschikbaar. Of je nu thuis zit, onderweg bent met het OV of de lunchpauze op je werk wilt benutten voor je VCA-training.

Hoe ziet een VCA online cursus eruit?

Een VCA online opleiding van VGMbox volg je op onze website. Tijdens de training is de online leeromgeving drie maanden toegankelijk. Als je je aanmeldt krijg je een activatiecode toegestuurd, waarmee je op de website een persoonlijk account kunt aanmaken.

De VCA Basis cursus en de VCA VOL cursus zijn allebei audiovisueel. Behalve uit tekst bestaat de opleiding uit ondersteunende video’s, zodat je de leerstof uitgebreid en op meerdere manieren tot je neemt. Deze combinatie biedt de beste mogelijkheden om jezelf klaar te stomen voor het VCA-examen. De opleidingen en examens zijn in meerdere talen beschikbaar.

Online VCA Basis

cursus De online VCA Basis cursus is in principe in 8 uur te voltooien. Daarbij is het examen niet inbegrepen. Het examen wordt afgenomen op de door jou aangegeven examenlocatie van VGMbox. Hierin krijg je 40 vragen voorgelegd, waarvoor je ongeveer 60 minuten moet uittrekken. Er zijn bijna 150 examenlocaties om uit te kiezen. De online basistraining bestaat uit:

• Twaalf modules, onderverdeeld in submodules

• Submodules zijn voorzien van een video, samenvatting en oefenvragen

• Elke module wordt afgesloten met algemene oefenvragen

• Oefenexamens om je kennis te testen

• Je resultaten en scoringspercentages worden vermeld

Online VCA VOL cursus

De VCA VOL cursus is uitgebreider dan de VCA Basis-opleiding. Voor het afronden van deze cursus moet je daarom rekenen op 10 tot 12 uur. Het afsluitende VCA VOL-examen telt 70 vragen en duurt circa 75 minuten. Ook bij deze cursus bepaal je zelf in welke plaats je examen doet. Het online gedeelte van de opleiding omvat:

• Twaalf modules inclusief submodules

• Video, samenvatting en vragen bij elke submodule

• Oefenvragen aan het eind van elke hoofdmodule

• Oefenexamens

• Je resultaten en scoringspercentages zijn inzichtelijk

Aanmelden voor VCA online opleiding

Veiligheid en gezondheid zijn voor werknemers in de bouw en andere risicovolle sectoren van groot belang. Wil je je kennis over gezond en veilig werken vergroten en je VCA-persoonscertificering halen? Dan is een VCA online cursus bij VGMbox een uitstekende manier om dat te doen. Wij bieden zowel VCA Basis cursussen als VCA VOL cursussen via onze website aan. Inschrijven kan online.

Bron: van 10-04-2024