Nieuwbouw Nieuws

Populair in woningen: led panelen

13-05-2024

De industriële woonstijl ontstond een jaar of 25 geleden als trend, maar is ook vandaag de dag nog steeds erg populair. Wat kenmerkende elementen zijn van een industrieel interieur? Denk aan een neutraal kleurenschema met vaak een donkere (grijze) ondertoon, stoere en robuuste meubels van metaal, (onafgewerkt) hout en leer en minimalistische decoratie. De stijl kan ook worden doorgetrokken in de verlichting. Denk aan vintage metalen lampenkappen of meer moderne led panelen. Over deze laatste lees je hieronder meer.

Wat zijn led panelen?

In commerciële omgevingen zoals industrie en kantoren zijn tl-buizen lange tijd de standaardverlichting geweest. Ze waren efficiënter en daardoor energiezuiniger dan gloeilampen, hebben een hoge lichtopbrengst, een relatief lange levensduur en verspreiden een helder licht. Maar zoals iedereen wel weet heeft de ontwikkeling van lichtbronnen bepaald niet stilgestaan de afgelopen decennia. Alweer ongeveer dertig jaar geleden kwamen er op de reguliere markt steeds meer led lampen.

Ter vervanging van ingebouwde tl-bakken in systeemplafonds in onder meer kantoren, klaslokalen, vergaderruimtes en winkels kwamen er plug-and-play led panelen. Deze lampen zijn nog weer veel energiezuiniger dan ouderwetse tl-buizen, en hebben een nog langere levensduur. Daarbij is de lichtkwaliteit ook nog eens beter omdat led lampen niet flikkeren, en bevatten ze minder stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Toepassingen van led panelen in huis

De afgelopen jaren zien we vooral in industriële interieurs in woningen ook steeds vaker led panelen. Deze passen vanwege hun minimalistische design en onopvallende verschijning hier dan ook prima in thuis. Er zijn verschillende plaatsen in en rond woningen waar led panelen een uitstekende oplossing voor sfeervolle en functionele verlichting.

Thuiskantoor

Sinds de coronapandemie is hybride werken de nieuwe norm. Om geen schaduwen op je computerscherm te krijgen en papieren en documenten goed te kunnen bekijken heb je helder licht nodig met een hoge lichtintensiteit. Dit bevordert ook de concentratie en focus.

Badkamer

Het minimalistische design van een led paneel is ideaal voor gelijkmatige, heldere en diffuse basisverlichting in de badkamer. Let goed op de waterdichtheid en kies voor een paneel met minimaal IP44 of IP54.

Slaapkamer

Voor een mooie, gelijkmatige basisverlichting. Voor een sfeervolle ruimte kies je bij voorkeur een led paneel met een warm-witte kleurtemperatuur (2700 of 3000 K) en dimbare variant.

Keuken

Bij het bereiden van gerechten (en dan vooral het snijden van ingrediënten) is het belangrijk dat je goed kunt zien wat je aan doen bent. De hoge lichtopbrengst van led panelen maakt ze daarom ideaal voor deze ruimte. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals een led paneel in of aan het plafond, of kleinere led panelen onder de bovenkasten om het aanrechtblad goed te verlichten.

Opberg- of werkruimtes

Led panelen zijn over het algemeen goed bestand tegen vocht en temperatuurwisselingen. Daarom kunnen ze tot slot ook prima geplaatst worden in werk- of opbergruimtes zoals een zolder, kelder, schuur of garage. Aangezien hier vaak weinig tot geen daglichttoetreding is, is het aan te raden hier te kiezen voor een groter led paneel met een formaat van 60 x 120 cm.

Zoals je leest kunnen deze veelzijdige lampen eigenlijk zowat in iedere ruimte in huis geplaatst worden. Heb jij al inspiratie?

Bron: van 13-05-2024