Nieuwbouw Nieuws

Zelf doen of uitbesteden? Onderhoudsadvies voor thuis

16-05-2024

Met het juiste onderhoud kunnen je huishoudelijke apparaten een aanzienlijk langer leven leiden. Maar wanneer pak je zelf je schoonmaakspullen en wanneer bel je een expert om het onderhoud op zich te nemen? In dit artikel vind je een handige gids voor het onderhouden van enkele grote huishoudelijke apparaten, zoals je airconditioner, vaatwasser en koelkast.

Airconditioner

Tijdens de hete zomerdagen is je airconditioner je beste vriend, dus deze verdient zeker in deze warme periode wat extra aandacht. Hoe je dat het beste kan doen? Elke drie maanden – of vaker als je in een stoffige omgeving woont – de filters reinigen of vervangen de buitenunit vrij houden van bladeren en andersoortig vuil. Voor het serieuzere airco onderhoud, zoals het controleren van het koelmiddel en de elektrische systemen, kan je beter een professional inschakelen. Dan weet je zeker dat het efficiënt en veilig gebeurt.

Zonneboiler

Een zonneboiler is een systeem dat water verwarmt op zonne-energie. Heel milieubewust dus! Maar ook een zonneboiler heeft onderhoud nodig voor een optimale werking en levensduur. Het advies is om tweejaarlijks een expert langs te laten komen voor een zonneboiler onderhoudsbeurt. Hierbij wordt de zonneboiler gecontroleerd op de juiste werking, indien nodig, het systeem bijgevuld. Zo houd je een hoog rendement en verminder je de kans op storingen, waardoor je zonneboiler zo efficiënt mogelijk blijft functioneren.

Koelkast

Niet alleen tijdens de warme zomermaanden is je koelkast in volle vaart bezig om je boodschappen koel te houden. Dit is waarschijnlijk het meest gebruikte apparaat in je keuken en vereist daarom ook regelmatig onderhoud. Maak daarom de condensorspoelen een paar keer per jaar stofvrij, door ze voorzichtig schoon te maken met een stofzuiger of een borstel. Dit helpt om de efficiëntie te behouden. Zorg daarnaast dat de binnenkant van je koelkast schoon blijft en controleer of de deurrubbers goed afsluiten. Zo kan je ook nog eens energie besparen! Bij vreemde geluiden of temperatuurproblemen kan je het beste een technicus inschakelen.

Vaatwasser

Na het eten – wat waarschijnlijk uit de koelkast is gekomen – doe je natuurlijk je vieze afwas in de vaatwasser. Ook deze vereist daarom regelmatig wat liefde om optimaal te blijven werken. Je zou daarom het filter aan de onderkant van de machine maandelijks schoon moeten maken, en voordat je de machine aanzet checken of de sproeiarmen vrij zijn van etensresten. Vergeet ook niet om regelmatig de rubbers van de deur af te nemen om schimmels en lekkages te voorkomen. Voor problemen als een niet-werkende pomp en kwesties waar elektriciteit bij komt kijken is het slim om een professional erbij te halen.

Cv-ketel

De cv-ketel is essentieel voor het warm tapwater. Dat is best een grote verantwoordelijkheid, want zelfs in lekker weer wil je de vaatwasser kunnen gebruiken en een beetje warm kunnen douchen. Het advies hiervoor is om de ketel tweejaarlijks te laten checken. Een cv ketel onderhoudscontract is hier perfect voor. Regelmatig onderhoud voorkomt namelijk niet alleen storingen, maar verlengt ook de levensduur van uw cv-ketel. Ook niet onbelangrijk: de monteur zorgt voor een zo zuinig mogelijk stokende ketel. Daarmee is dat goed voor het milieu én je portemonnee.

Of het nu gaat om verkoeling, reiniging of verwarming, goed onderhoud van je apparaten is van groot belang. Deze tips helpen je om een basisniveau van zorg zelf uit te kunnen voeren en te herkennen wanneer het nodig is om een expert in te schakelen. Zo blijven al je grote huishoudelijke apparaten in topconditie en blijf jij er zonder zorgen van genieten.

Bron: van 16-05-2024