Nieuwbouw Nieuws

Hoeveel hoger bieden op een woning

20-06-2024

Het gevaar van te hoog overbieden op een huis

In de huidige huizenmarkt is het voor veel kopers verleidelijk om boven de vraagprijs te bieden. Concurrentie is hevig, en het lijkt soms de enige manier om je droomhuis te bemachtigen. Maar het overbieden op een huis kan riskant zijn. In deze blog bespreek ik als makelaar de gevaren van te hoog overbieden en geef ik tips om dit te vermijden.

Waarom bieden mensen te hoog?

De huizenmarkt van vandaag wordt gekenmerkt door lage rentevoeten en een tekort aan woningen. Deze factoren zorgen voor een grote vraag, waardoor kopers vaak in een biedingsstrijd terechtkomen. De drang om te winnen en de angst om het huis mis te lopen kunnen leiden tot impulsieve en vaak onrealistische biedingen.

De gevaren van te hoog overbieden

Financiële Risico's


Het meest voor de hand liggende gevaar is dat je meer betaalt dan het huis werkelijk waard is. Banken baseren hun hypotheeklening op de taxatiewaarde van de woning, niet op de prijs die je bereid bent te betalen. Als de taxatie lager uitvalt dan je bod, moet je het verschil uit eigen zak betalen. Dit kan een grote financiële last zijn en je spaarpot aanzienlijk verminderen. Ook betekend dit dat hoger bieden gevaarlijk is als je koopt zonder voorbehoud van financiering.

Risico op onderwater hypotheek

Een huis boven de marktwaarde kopen kan leiden tot een 'onderwater hypotheek'. Dit betekent dat je meer verschuldigd bent aan de bank dan je huis waard is. Dit is problematisch als je in de toekomst het huis wilt verkopen of als je financiële problemen krijgt, omdat je mogelijk niet genoeg kunt terugkrijgen om de hypotheek af te lossen. Dus als de woningwaarde daalt kunnen er spanningen optreden in je hypotheek.

Onrealistische verwachtingen

Te hoog bieden kan je verwachtingen van de woning beïnvloeden. Wanneer je een hoge prijs betaalt, verwacht je dat alles aan het huis perfect is. Eventuele gebreken of onderhoudsproblemen kunnen dan als grote teleurstellingen worden ervaren. Dit kan leiden tot spijt van de aankoop en een negatieve woonervaring.

Beperkte onderhandelingsruimte

Door boven de vraagprijs te bieden, geef je jezelf weinig tot geen ruimte om te onderhandelen over andere belangrijke aspecten van de aankoop, zoals reparaties of sluitingskosten. Dit kan je in een nadelige positie plaatsen bij de afronding van de deal. Zorg er altijd voor dat je een indicatie hebt over de marktwaarde van je droomhuis. Vooraf de taxateur vragen hoe het zit. Op deze wijze is het makkelijker om hoger te bieden op een huis.

Verhoogde maandlasten

Een hoger aankoopbedrag kan leiden tot hogere maandelijkse hypotheekbetalingen. Dit kan je maandelijkse budget flink beïnvloeden, waardoor je minder financiële ruimte hebt voor andere uitgaven of sparen. Als je een hoger bod kan meefinancieren dan zijn dit de consequenties.

Tips om veilig te bieden

Stel een maximum budget vast


Voordat je aan het biedingsproces begint, bepaal je wat je maximale budget is en houd je daaraan vast. Laat je niet verleiden om impulsief boven je limiet te bieden.

2. Ken de marktwaarde vooraf

Doe grondig onderzoek naar de marktwaarde van vergelijkbare woningen in de buurt. Dit helpt je een realistisch bod te doen dat past bij de waarde van de woning.

3. Wees geduldig

Hoewel het moeilijk kan zijn, wees bereid om weg te lopen als het biedproces te competitief wordt. Er komen altijd nieuwe kansen op de markt.

4. Werk samen met een makelaar

Een ervaren makelaar kan je helpen de juiste strategie te bepalen en je adviseren over realistische biedingen. Ze kennen de markt en kunnen je begeleiden om valkuilen te vermijden.

Ook kunnen makelaars je goed helpen met nieuwbouw huis bouwen. Ben je handig en kan je veel zelf? Een casco woning bouwen houdt de kosten een stuk lager en je weet vooraf wat je kan lenen. De aanneemsom, dus de koopsom komt overeen met de marktwaarde voor verbouwing. Zelf afbouwen betekent ook dat de woning meer waard wordt.

5. Laat een voorbehoud van financiering opnemen

Laat een voorbehoud van financiering opnemen in je bod. Dit beschermt je tegen het risico dat je het verschil tussen je bod en de taxatiewaarde zelf moet bijleggen als de hypotheekverstrekker dit niet dekt. Ga je dit via Lexwonen regelen dan kan je zonder voorbehoud van financiering bieden. Zij hebben een verzekering die de risico’s dekt als de hypotheek niet doorgaat.

Als er geen geld is om hoger te bieden?

Laat het eigen geld het niet toe om te overbieden? Weet dat het mogelijk is om met 4 personen een huis te kopen. Kijk een op de pagina “samen met ouders een huis kopen”. Je kan met vrienden of familie tot 4 personen een hypotheek krijgen. Samen kopen betekend samen meer geld om te overbieden.

Vermijd risico’s door te hoog te bieden

Te hoog overbieden op een huis kan grote financiële gevolgen hebben en leidt vaak tot stress en teleurstelling. Door een goed begrip van de markt, het vaststellen van een budget, en het samenwerken met een ervaren makelaar, kun je deze valkuilen vermijden. Onthoud dat een huis kopen een grote investering is, en dat zorgvuldige planning en geduld je uiteindelijk zullen helpen je droomhuis te vinden zonder onnodige risico's.

Ben je op zoek naar meer advies over het kopen van een huis of heb je vragen over de huidige huizenmarkt? Neem contact op met een makelaarskantoor, zij helpen je graag verder.

Bron: van 20-06-2024