Nieuwbouw Nieuws

Jaap Betsema: ‘Innovatie nodig om het werk in de bouw te verlichten’

02-04-2025

De personeelstekorten in de bouw worden steeds zorgelijker, en dat terwijl er heel veel huizen bijgebouwd moeten worden om de woningcrisis op te lossen. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) berekende dat in de periode 2025-2028 circa 60.000 nieuwe arbeidskrachten nodig zijn om de voorziene productie te realiseren. Jaap Betsema, directeur van Betsema Bouwgroep, herkent de problematiek: ‘We moeten hetzelfde of zelfs meer gaan doen met minder mensen. Dat is een enorme uitdaging, maar technologie is daarbij één van de oplossingen.’

‘Overal in Nederland zijn tekorten, maar in de bouw is het zorgelijk, juist omdat de woningnood zo hoog is’, verklaart Jaap Betsema. In zijn analyse stelt het EIB dat een deel van de benodigde nieuwe arbeidskrachten uit de opleidingen kan voortkomen. Toch voorziet het op de bouwarbeidsmarkt de komende jaren de spanning nog verder oplopen. Spanning, die volgens het EIB onder meer door het aantrekken van buitenlandse arbeidskrachten en zij-instromers moet worden verlicht.

‘Het gebruik van innovatieve technologieën is nóg een manier om dat voor elkaar te krijgen’, ziet ook Jaap Betsema. ‘Er zijn veel verschillende machines en technieken die ingezet kunnen worden. Bij Betsema Bouwgroep maken we bijvoorbeeld veel gebruik van hefsteigers, waarmee we naast een hoger bouwtempo ook een enorme verbetering qua ergonomie voor de medewerkers hebben gerealiseerd, met een lager ziekteverzuim tot gevolg. Rugklachten zijn vrijwel niet meer aan de orde.’

Fysieke én mentale verlichting

‘De hoge werkdruk die ontstaat bij een personeelstekort kan op zijn beurt immers ook weer zorgen voor meer ziekteverzuim en dus voor nog meer tekorten’, stipt Jaap Betsema aan. Relatief gezien is er dan ook een hoog ziekteverzuim in de bouw. ‘We moeten in deze tijden extra zuinig zijn op het personeel dat we hebben’, waarschuwt Betsema daarom. ‘Dat doet Betsema Bouwgroep onder andere door het werk op de bouwplaats te verlichten.’

Deze hefsteigers hebben een platform dat mechanisch in hoogte verstelbaar is. De medewerkers staan op een ten opzichte van de laadvloer verlaagde loopvloer waardoor bukken niet meer nodig is. Vaklui kunnen in een comfortabele, gezonde houding blijven werken, ongeacht de hoogte. ‘Er gebeuren ook veel minder ongelukken als hefsteigers worden ingezet, in vergelijking met traditionele steigers. Ze zijn overzichtelijker en bestaan uit substantieel minder onderdelen dan een stalen steiger. De hefsteiger worden opgebouwd en gekeurd door gediplomeerd personeel. Het personeel op de bouwplaats kan dus gegarandeerd veilig werken’, legt Jaap Betsema uit.

Efficiëntie

Technologische innovaties spelen dan ook een belangrijke rol in het verminderen van de tijdsdruk voor de bouwbedrijven. Van hen wordt verwacht dat zij bijna één miljoen nieuwe woningen erbij bouwen voor 2030.

‘Als je dan ook nog het personeelstekort erbij optelt, is dat al helemaal een uitdaging’, verzucht Jaap Betsema. ‘Maar als bouwbedrijven slim gebruik maken van de beschikbare technologieën om het ziekteverzuim, met name beroepsziekten zoals rugklachten, terug te brengen, komt dit het bouwproces ten goede.’ Betsema spreekt uit ervaring: ‘Bij Betsema Bouwgroep zien we dat het toepassen van hefsteigers de bouw sneller en efficiënter kan maken.

Jaap Betsema

Jaap Betsema is sinds 2007 directeur-grootaandeelhouder van Betsema Bouwgroep. Het familiebedrijf begon in 1965 in het Friese Balk. Toen was het enkel een metselbedrijf. Tegenwoordig doet Betsema Bouwgroep veel meer en bestaat het uit verschillende bedrijfstakken: Betsema Hefsteigerverhuur, Betsema Metselwerken en Delfsma Bouw & Ontwikkeling. Inmiddels is het bedrijf in Lelystad gevestigd.

Bron: van 02-04-2025