< Vorige Column index Volgende >

Column: Wanneer gaan we bouwen wat de klant wil?

Auteur: Marjet Rutten
Datum: 09-04-2010

Vroeger… vroeger bedacht de overheid dat we woningen gaan bouwen (publiek), vervolgens ging een ontwikkelaar het ontwikkelen (privaat) en dan mocht een consument het kopen (particulier). Maar dat was vroeger… Degene die vroeger helemaal achteraan in de kolom stond, heeft het in de toekomst voor het zeggen. Het simpele marketingmechanisme geldt weer. Wie betaalt bepaalt.

En dat is maar goed ook. Want we hebben meer kwaliteit nodig. Niet dat de woningen die we in het verleden gebouwd hebben in elkaar storten, maar financiële overwegingen waren vele male belangrijker dan wooncomfort. Bovendien geldt voor een ontwikkelaar dat zijn interesse niet veel verder gaat dan tot het moment van oplevering. Woningen zijn dus meestal niet met een lange termijn visie gerealiseerd.

Maar het is nog wel wennen voor de sector om niet van bovenaf te regeren. Om de particulier te laten bepalen. Het mechanisme van de sector is er nog niet op ingericht. En telkens kun je vakgenoten er op betrappen dat ze weer iets geweldigs bedacht hebben maar vergeten zijn te kijken of de eindgebruiker er wel echt behoefte aan heeft.

Het worden spannende tijden. De toekomst zal uitwijzen of we allemaal in unieke woningen willen wonen. Gaan we bijvoorbeeld in een Loft zitten, of in een kaswoning, bouwen we Volendam na of vallen we allemaal toch terug op semi Vinex woningen? In ieder geval hebben we er dan zelf voor gekozen.

En voor wat betreft het bouwbesluit! Alsjeblieft. De helft van de regels kunnen we schrappen. Als ik een woning van 130m2 heb en maar één toilet wil, waarom zou dat niet mogen? Of waarom moet ik perse een buitenruimte creëren of een plafond hebben dat 2,40 meter hoog is? De richtlijn is mooi, zodat ik kan bedenken hoe ik in de toekomst mijn woning makkelijker kan verkopen. Maar uiteindelijk wil ik het als koper bepalen.

Voor zowel publieke als private partijen is er dus nog een flinke opgave om zich anders in te richten. En de rol van de particulieren? Voet bij stuk houden en eisen dat als je betaalt je ook daadwerkelijk je droom kunt realiseren en niet in één of anders slap aftreksel moet zitten.



Over Marjet Rutten

Meer columns van Marjet Rutten:

30-05-2011
Doorbreken van oude structuren en culturen