Column: In memoriam, De Makelaar
Auteur: Daniël Spikker
Datum: 11-11-2009
Ik schrijf het toch maar op, en houd uw stoel vast, want ik denk dat we aan de vooravond staan van massale sterfte! De combinatie van evolutie en revolutie zal ervoor zorgen dat de makelaar, zoals we hem nu kennen, en al 30 jaar hebben gekend, binnenkort niet meer zal zijn.
Evolutie, oftewel het proces van verandering in alle vormen van leven van generatie op generatie, zal ervoor zorgen dat het verkoopproces van woningen verandert. Met als grote katalysator het internet. Particulieren gaan de komende jaren hun eigen woning voor verkoop op internet plaatsen. Iedereen heeft een digitale camera en kan zijn huis voordelig vast leggen op de gevoelige plaat. Het uploaden van foto’s en documenten naar internet is een kinderspel en ik voorzie dat in de komende jaren er een fiks aantal portals zal ontstaan die de verkoop van bestaande woningen zullen gaan faciliteren. Daarnaast kan iedereen nu al zijn huis te koop zetten via Marktplaats en Google. Deze en aanverwante sites zullen ook een enorme aanwas krijgen. De rol van de makelaar wordt in dit proces geminimaliseerd, en zal bestaan uit een betaald prijsadvies, en wellicht een taxatie voor de kopende kant. Uiteraard zullen de heren en dames makelaars ons willen doen geloven dat de toegevoegde waarde ligt in de kennis van het verkoop- en koopproces, het bieden en loven, de technische en juridische kennis (...) van de makelaar.
Op zichzelf hebben ze daar natuurlijk gelijk in, maar de markt zal hieraan voorbij gaan. Net zo goed als eenieder in Nederland in staat is zijn eigen auto te verkopen, zonder zelf autoverkoper of monteur te zijn. Zo ook zal hij of zij zijn eigen woning straks doorgeven aan een nieuwe bewoner. Niemand kent de woning zo goed en heeft er met zoveel plezier gewoond als de verkoper!
Revolutie, of te wel een plotselinge radicale omslag of verandering. De revolutie oftewel de huidige economische crisis ruimt al behoorlijk op. De megamakelaar met 12 kantoren in de regio bestaat al niet meer. Makelaarskantoren die in goede tijden met een zweem van kennis en kennissen huizen verkochten, zijn gesloten, en de professionele kantoren verworden tot de pappa-en-mamma-bedrijfjes uit de jaren 80. En daarbij kiest de professionele aanbiedersmarkt van ontwikkelaars, corporaties en aannemers er voor om het steeds meer zelf te gaan doen. En daar ook specifiek mensen (vaak vrouwen overigens) voor aan te trekken in de vorm van koopbegeleiders. Klantgericht en vraaggestuurd bouwen is het devies, en dat is alleen mogelijk als men direct in contact staat met de klant. Dus zonder de stoorzender Makelaar. De trend is dan ook duidelijk dat deze professionele marktpartijen via projectsites, ingenieuze websites, consumentenpanels en peergroups proberen in een heel vroeg stadium de klant te binden aan haar project en niet eerder los te laten dan na oplevering van de woning. Hierdoor wordt de klant weer gehoord en bediend, en zal de makelaar slechts een ondergeschikte rol krijgen. Namelijk het aanleveren van eventuele leads, die al niet door de professionals zelf zijn gegenereerd. Dit proces zal zich in twee tot drie jaar gaan vervoltrekken, waardoor de makelaars uiteindelijk wellicht zo’n 50.000 tot 60.000 transacties in de nieuwbouw per jaar kunnen gaan mislopen.
Blijft er dan nog wat over voor T-rex van de twintigste eeuw? Natuurlijk wel. Er zijn straks nog voldoende mensen die “geen gedoe” willen. Onzeker zijn in onderhandelprocessen. Voldoende geld hebben, het “goed kunnen betalen”. Of gewoon geen zin of tijd hebben om hun huis zelf te verkopen. Maar dat zullen de uitzonderingen zijn. Waardoor er per grote plaats of kleine regio nog wel één makelaarskantoor zal bestaan. Waar de vrouw van de makelaar de dames en heren verkopers ontvangt met een glimlach en een kopje koffie, en de makelaar vervolgens namens hen de deal doet.
Is bovenstaand scenario erg voor de vastgoedbranche, en moeten we er wat aan doen? Ik denk het niet. Charles Darwin, de geestelijk vader van de Evolutietheorie, zei al: Achterop kijkend denk ik dat het moeilijker was de problemen te zien dan ze op te lossen.
Over Daniël Spikker
Meer columns van Daniël Spikker:
04-07-2011
De vijf P's
22-02-2011
Onroerend… goed!